Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Zaros, 1. část

Část vesnice Zaros a jejího okolí

Horská vesnice Zaros (nebo také Saros) se nachází na jižním svahu pohoří Ida nad plošinou Messara. Z města Heraklion (vzdáleného asi 50 km) sem dojedete takto: pojedete po silnici na jih směrem na obce Mires, Timbaki a Agia Galini, až dojedete k vesnici Agia Varvara. Zde silnice odbočuje doprava z hlavní silnice směrem na Kamáres. Silnice se poté vine podél jižního svahu pohoří Ida a přibližně po 17 km přijedete do cíle. Místo je známé svým vodním bohatstvím, bylo odsud dokonce zásobováno vodou - akvaduktem - i římské město Gortys.

Vesnice se skládá z horní (Ano Zaros) a dolní části (Kato Z.). Pokud bude v následujícím textu napsáno jen Zaros, je tím myšlena vždy ta horní část. Horní část vesnice (směrem na Kamáres) minete snadno, zdánlivá hlavní ulice vede totiž dolů do části Kato, vy ale musíte zabočit doprava nahoru na křižovatce, kde stojí benzínová pumpa a policejní stanice. Ceduli na Kamáres spatříte vždy až tehdy, když kolem ní projedete.

Obec je podobně jako většina krétských horských vesnic opticky poněkud neatraktivní, jsou tady jen obvyklé supermarkety, čerpací stanice a pošta. Dvě stavby jsou ale opravdu zajímavé, dílna a prodejna, které jsou známé i za hranicemi ostrova Kréta, slavného výrobce hudebních nástrojů Antonise Stefanákise. Návštěva stojí v každém případě za to, možná si zde i zakoupíte lyru nebo baglamas. Hudební nástroje sice nejsou nikterak levné, ale rozhodně jsou po stránce kvality první jakosti.

Antonis Stefanakis dokonce mluví velmi dobře a rád německy, protože žil dlouho v Německu, a to zjevně se mu tam líbilo. Dílna se nachází v horní části obce hned vpravo od hlavní silnice a díky velké modré reklamní ceduli nelze přehlédnout. Obchod se nachází o něco níže, ale také u hlavní silnice, a sice naproti lékárně. Pan Stefanakis dokonce pronajímá apartmány "Nana", které se nacházejí u cesty nahoru před dílnou.

O několik metrů dále odbočíte vpravo na cestu k hotelu Idi (asi 1 km daleko). Budete asi překvapeni jeho "velikostí", která je pro takovéto místo ve vnitrozemí zcela neobvyklá. K dispozici je tu pro hosty bazén, tenisový kurt i bar.
Jinak se hned vedle hotelu nabízí restaurace "Votomos", kde připravují kromě obvyklých tavernových jídel i čerstvé pstruhy z vlastního chovu.

Zaros - jedna z ulic
Autor: marshlight

Místo

Zaros 35° 7' 49.5876" N, 24° 54' 18.774" E
Location

Kréta na Facebooku