Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vykopávky Gortys

Vykopávky v Gortysu
Autor: Purple Snail

Vykopávky Gortys (nebo také Gortyna) společně s vykopávkami Festos patří ke starověkým nalezištím, která doporučujeme v oblasti tzv. Messarské nížiny navštívit. Gortys se nachází asi 1 kilometr za vesnicí Agii Deka, na hlavní silnici vedoucí z Heraklionu směrem na Mires, Timbaki a Agia Galini. Dalším orientačním bodem ja také křižovatka na obec Léntas.

Gortys bylo sice osídleno již v mínójském období, ale jedním z nejmocnějších městských států se stalo až za dob Dórů. Římané tu dokonce zřídili hlavní město ostrova Kréta. Biblické i jiné tradice říkají, že tu byl i apoštol Pavel, pokřesťanštění Kréty přišlo právě odsud. Jeden z prvních následovníků apoštola, svatý Titus nebo-li Ágios Títos, se pak později stal prvním křesťanským biskupem na ostrově. Teprve když Arabové dobyli ostrov z jihu, padl Gortys právě proto, že ležel na cestě do Heraklionu a opět ztratil na své důležitosti.

Vykopávky se rozprostírají po pravé i levé straně silnice. Hlavní naleziště se nachází za velkým parkovištěm, které nabízí dostatek místa, ale často bývá přeplněné autobusy s turisty. U malého kiosku u vchodu si můžete objednat jednoho z několika místních průvodců. Nalevo od vchodu leží pozůstatky baziliky sv. Tita, jeho ostatky jsou dnes jako relikvie uloženy v jemu zasvěceném kostele Ágios Títos v Heraklionu.

Vydáte-li se od baziliky na sever, tedy dál od silnice přes starověkou agoru, dojdete k římskému Odeonu se starým vyrytým nápisem městských práv. I když už je polokruhová budova s nápisem uzavřena, stačí vám jen pouhý pohled přes mříž. Tento řecký nápis vytesaný do kamene pochází z 5. století př.n.l. Nápis je dnes již rozluštěn a obsahuje všechny druhy pravidel až po trest za cizoložství. Je zajímavé, že nápis je psán v každém druhém řádku zprava doleva a zároveň zrcadlově.

Západně od Odeonu se dále nachází malé řecké divadlo a nahoře nad ním uvidíte starověkou akropoli. Kousek za nápisem stojí platany, pod nimiž údajně zplodil bůh Zeus s královskou dcerou Európou syny Mínose a Rhadamanthyse. Opustíte-li tento oplocený prostor, přijdete opět vlevo od kiosku, kousek dál od silnice, k malému muzeu. Zde jsou vystaveny některé zajímavé sochy, které byly v Gortyně nalezeny a také fotografie z vykopávek, které představují tyto práce. Rozsáhlé vykopávky jsou i na druhé straně silnice a rozhodně jsou zajímavější než výstup na akropoli.

Menší výkopy se nacházejí také v okolních olivových hájích. Mohlo by jich být mnohem více, ale většina z kamenů antického města skončila v některých domovních zdech obce Agii Deka. Můžete se vydat dál po stezce, která odbočuje u cedule Gortys z hlavní silnice na jih anebo se obrátíte doleva. Dále můžete navštívit třeba takové památky jako svatyni egyptských božstev Isis a Serapis, chrám Apollon Pythios, římskou pretoriánskou stráž, lázně nebo římské divadlo.

Gortys - pozůstatky baziliky sv. Tita
Autor: Purple Snail
Gortys - pozůstatky římského Odeonu
Autor: Purple Snail
Gortys - jedna z dochovaných soch
Autor: Purple Snail

Místo

Gortys 35° 3' 43.0308" N, 24° 56' 51.1332" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku