Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Zaros, 2. část

Zaros - okolní krajina
Autor: marshlight

Místní pstruží farma je na ostrově Kréta skutečně unikátní a existuje pouze díky již zmíněnému dostatku vody. Pstruhy, ať už smažené nebo uzené, byste si na talíři určitě neměli nechat ujít.

Místní hotel je oázou klidu, je obývaný zejména projíždějícími turisty. Ti jej využívají na jednu nebo na dvě noci jako výchozí bod pro výlety do pohoří Ida (z asi 10 km vzdáleného Kamáres) nebo návštěvu kláštera Agios Nikolaos v soutěsce Rouvas. Zajímavostí je také starý vodní mlýn hned vedle hotelu.

Kousek dál nahoru je u silnice další taverna, kde taktéž servírují výborné pstruhy. Pojedete nahoru až na konec silnice a asi ještě po dalším kilometru přijedete k malému umělému jezírku a k taverně "Límni". Taková malá procházka po večeři kolem jezera bude rozhodně skvělým nápadem pro trávení.

A kdo si chce vyzkoušet procházku na nějaký ten vrchol, může rovnou začít pěší túrou přes soutěsku Rouvas.

Pojedete-li z vesnice směrem na Gergeri, jistě brzy spatříte po levé straně na jednom kopci malý kostelík. Existuje několik důvodů, proč k němu zajet autem nebo dojít pěšky. Pozor ale na to, jaké auto máte k dispozici, s větším autem se můžete dostat do problémů. Příjezdová cesta je úzká.

První důvod k návštěvě je možné vidět už na cestě ke kostelíku: Téměř v moderním designu vybudovaná "kalvárie" (zobrazení ukřižování Ježíše Nazaretského) a mezitím je velmi "prozaicky" umístěn elektroměr.

Kostelík sám o sobě je dvojlodní a samozřejmě je zasvěcen prorokovi Iliasovi, stejně jako většina kostelů na vrcholcích krétských hor nebo kopců. Zvonice jako samostatná stavba stojí trochu stranou.

Dalším důvodem je nádherný výhled přes obci Zaros a plošinu Messara. Kromě výše uvedeného kláštera Agios Nikolaos leží nedaleko obce, ve směru na Kamáres, také kláštery Vrontisíou a Varsamonero.

Každý den, kromě neděle, sem jezdí dva autobusy z města Heraklion a zpět. Kromě toho jezdí přes Zaros jednou denně autobusové spojení Heraklion - Kamáres a zpět, v sobotu dokonce dvakrát.

Místo

Zaros 35° 7' 48.5364" N, 24° 54' 16.0308" E
Location

Kréta na Facebooku