Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Z Koutsouras do Kavousi - výlet

Výlet po východní Krétě

Trasu o délce cca 27 km, vedoucí divokou a zároveň romantickou horskou krajinou pohoří Thriptis (nejvyšší vrchol Afendis Christos, 1476 m), je možné absolvovat bezpečně jen s terénním vozidlem. Doba jízdy je bez větších zastávek odhadnuta na asi 2,5 hodiny. V cíli na vás bude ve městě Kavousi čekat nejstarší olivovník Kréty.

Naše cesta začíná na jižním pobřeží u města Ierapetra. Popis trasy začneme ve středu města Koutsouras. Vyrážíme od „Pošty“, odkud z hlavní silnice odbočíme doleva směrem na Stavrohori (asi 6 km) a odtud dále směrem na Hrisopigi (asi 4 km). Za městem Hrisopigi odbočíme z asfaltové silnice na cestu vedoucí do Bembonas (asi 6 km). Po několika kilometrech cesty do kopce se nám naskytne krásný pohled na městečko Hrisopigi, které v pozadí lemují jakoby sněhem pokryté mramorové hory. Po zdolání průsmyku a dalších 2,4 km cesty dojedeme do horského údolí městečka Bembonas.

Z městečka Bembonas se kvalita cesty zhoršuje. Po kilometrovém stoupání projíždíme první brankou z drátěného plotu a po dalších 1,6 km druhou. Po průjezdu za sebou branky prosím opět zavřete. Na dalším úseku cesty do Kavousi na vás jistě zapůsobí vysoká a divoká horská krajina. Po cca 1 km od druhé branky míjíme bezejmennou, opuštěnou a rozpadlou vísku. Dále pak odtud nedaleko ležící vesničku Melisses. Odtud dále stoupáme. Poté, co jsme projeli další dvě branky se nám naskytne první volný rozhled na krajinu, městečko Kavousi a na ostrov Konida. Od průjezdu čtvrtou brankou zbývá do cíle, k největšímu a nejstaršímu olivovníku Kréty zhruba ještě 4 km. Strom vznikl pravděpodobně zkřížením dvou druhů olivovníků a má kmen o průměru 4,9 m. Stáří olivovníku se odhaduje na 3.250 let, pravděpodobně byl tedy zasazen v letech 1400 – 1100 před Kristem.

Od olivovníku k severnímu pobřeží, do města Kavousi, pokračujeme už po silnici. Před sebou máme už jen 2 km. Pro návrat se můžeme rozhodnout západním směrem na města Agios Nikolaos a Ierapetra nebo východním směrem na město Sitia.

Městečko Kavousi čítá asi 700 obyvatel. Z toho jich 600 sídli přímo ve městě. Zbytek obyvatel čítají ostatní malé vísky, Drakelefrion, Melisses, Panagia a Tsamantis. Město leží 25 km východně od Agios Nikolaos, přibližně 45 km západně od Sitia a 20 km severně od Ierapetra. V blízkosti návsi se nachází byzantský kostel, který je zasvěcen 12 apoštolům a Svatému Jiří, odtud pochází název města Agios Georgios. V kostele jsou k vidění ikony z 16. stol. Město Kavousi vlastní velké plantáže s olivovníky, odkud pocházely věnce pro vítěze na olympiádě v Aténách.

Kavousi - nejstarší krétský olivovník

Kréta na Facebooku