Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Výlet údolím mlýnů

Kotsifou - kostel
Autor: Paradasos

Tento výlet, pro který si musíme naplánovat přibližně 2-3 hodiny, vede podél břehu potoka Kotsifou, který pramení na úrodné planině Agios Ioannis, má mnoho přítoků, horských potůčků a u Plakiasu ústí do moře. V této oblasti bohaté na vodu byla síla stále tekoucí vody dříve využívána ke stavbě tří mlýnů v benátském stylu.

Výchozí bod pro naše putování je dobře značená turistická ubytovna na severu letoviska Plakias. Naše cesta povede severním směrem po polní cestě na rozcestí, kde se stáčí vlevo, přičemž musíme přejít potok. K prvnímu mlýnu dojdeme po pravém břehu potoka a poté se musíme opět vrátit, neboť u zříceniny prvního mlýna jsou břehy potoka hustě porostlé vegetací, která znemožňuje dostat se na druhou stranu. Z prvního mlýna zůstala zachována pouze přední část vskutku impozantního mlýnského náhonu na jehož dolním konci jsou dvě stavidla. Střední část a přilehlé budovy se bohužel nezachovaly.

Dříve než na cestě ke druhému mlýnu překročíte starý kamenný mostek si můžete ještě na této straně potoka prohlédnout skalní kapli vzdálenou asi 200 m, odkud se vám naskytne nádherný výhled na mlýn a na moře. Zbytky mlýnského kola leží v podloubí mlýna. Navzdory silnému poškození můžeme ještě rozeznat výpusti na zadním konci náhonu, zřetelně je také vidět, že mlýnské kolo nebylo v horizontální, ale ve vertikální poloze. Voda z náhonu byla dále vedena do níže položených budov, což svědčí o tom, že mlýnice plnila dvě funkce. V horní části se mlelo obilí a ve spodní části se voda používala k praní vlny nebo čištění ručně tkaných látek. Po prohlídce mlýna máte dvě možnosti, buď se vydáte úzkou pěšinou, která vede do horské vesničky Mirthios, kde je malá taverna, která nabízí odpočinek nebo se vydáte nazpátek stejnou cestou.

Pro úplnost musíme zmínit i třetí mlýn, který leží o něco dále a je přístupný po lesní cestě z Mirthiosu do Rethymnonu. Najdeme zde zřetelné stopy, které vypovídají o tom, že přístupné prostory mlýna jsou příležitostně obývány. Větší část objektu je ovšem zničena a stejně jako přilehlá kaple Panagia Kera nabízí jen málo k vidění.

Kréta na Facebooku