Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vesnice Milia

Okolí vesnice Milia

Vesnice Milia leží v nadmořské výšce 500 metrů, v předhůří Kissamosu.

Pojedete-li z měst Chania nebo Souda směrem na Kastelli, uvidíte na konci hlavní silnice ukazatel na Elafonissi. Budete pokračovat podle ukazatelů přes vesnice Kaloudiana, Potamida, Boulgaro.

Krátce po vjezdu do vesnice Topolia přijde křižovatka, kde odbočíte vpravo na Tsourounianu, Aikirgiannu a Sirikari, přibližně po půl kilometru odbočíte vlevo na Tsourounianu a po dalších 8 kilometrech vpravo do Milie. Poslední dva kilometry pojedete po polní cestě, která je ale dobře sjízdná s každým osobním vozem.

Vesnice Milia se rozkládá na úbočí svahu. Malým údolím protéká potok, který má v zimě hodně vody. V okolí vesnice rostou nejrůznější rostlinné druhy, což se dá vysvětlit jednak dostatečným množstvím vody, ale také různými typy podloží, které se zde střídají.

Tak zde můžete vidět statné jedle, mohutné kaštany i košaté platany rostoucí v břidličné hornině a o několik metrů dále již voní divoké koření a barevné květy pestrobarevných rostlin se chvějí ve větru. Na vápenité půdě rostou olivovníky, hrušně i rybíz.

Ráz krajiny dotváří vysoké skály a ničím nenarušená příroda. Můžete si jen těžko představit, že v 80. letech minulého století byla tato oblast sužována požáry a trpěla katastrofálním nedostatkem vody.

Teprve v roce 1982 se několik lidí z okolí rozhodlo, že toto středověké a opuštěné sídliště přivedou opět k životu. Po kultivaci půdy a okolních lesů zde vyrostla ekologická farma, taverna, která vaří pouze z vlastnoručně vyprodukovaných surovin a také originální ubytovací zařízení pro 13 osob.

Jedná se o jednoduché domky, které byly postaveny na ruinách starých usedlostí pouze z dostupného přírodního materiálu, jako jsou kámen a dřevo, a jsou vybaveny tím nejjednodušším tradičním způsobem. V některých domcích tvoří stěnu, tak jako v dávných dobách, přímo skalní masiv.

Všechny domky jsou vybaveny toaletou, sprchou s teplou vodou, terasou, zahrádkou nebo balkónem s výhledem na přírodu a krbem, či kamny pro zimní měsíce, neboť tento skanzen je návštěvníkům otevřen celoročně.

Je úplně jedno v jakém ročním období se rozhodnete zde strávit několik klidných dní, se spolehlivou baterkou a mobilním telefonem, který pravděpodobně nebudete chtít postrádat ani na tomto idylickém místě (musíte ho ovšem dobít před příjezdem, neboť sídliště má vlastní sluneční konektory, které ho zásobují elektrickým proudem), je to vždy dobrá myšlenka. Vodu na ekofarmě Milia potřebovat nebudete, protože má vlastní, skvěle chutnající pramen.

Pobyt ve vesnici Milia může být velmi klidný, nebo naopak akční, to záleží pouze na vás a vašich nárocích. Vesnice leží v srdci západní Kréty a svou centrální polohou se přímo nabízí jako styčný bod pro podnikání výletů.

Nádherné pláže Elafonissi, Palaiochora a Sougia jsou v blízkém okolí, stejně jako Kandos se svými byzantskými kostely. Balos, Gramvoussa nebo Falassarna jsou rovněž snadno dosažitelné.

Vesnice Milia je ale ideální i pro ty, kteří hledají klid. Obklopená horami, místo kde to vypadá jako by se zastavil čas, bez hluku, bez aut a výfukových zplodin, zato ale s velmi přátelskými obyvateli.

V místní taverně se nabízí jen několik, za to ale velice chutných jídel, například vepřové na pomerančích, králík plněný tvarohem, cuketový nákyp nebo tvarohové taštičky. Důraz je kladen především na kvalitu.

Milia nabízí svým hostům biologické jídlo, tradiční ubytování a ekologický pohled na svět. Ve vesnici Milii se neprodukuje téměř žádný odpad, zbytky jídel dostanou zvířata, která jsou zde chována pro maso, mléko a vlnu. Koloběh života v symbióze s přírodou prospívá nejen lidem, ale také okolní flóře a fauně.

Opuštěná horská vesnice na západní Krétě byla znovu probuzena k životu a svým ekologickým způsobem života má pro návštěvníky hodnotné poselství.

Milia - jeden z domů

Místo

Milia 35° 24' 45.4032" N, 23° 39' 52.0344" E
Location

Kréta na Facebooku