Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vesnice Axós

Pohoří Ida
Autor: orientalizing

Vesnice Axós leží na severním svahu pohoří Ida, ve vzdálenosti 6 km od sousední obce Anogeia a 50 km na západ od Heraklionu. Je to opravdu typická krétská horská vesnička. Zároveň je to místo, kde najdete ještě původní obyvatele ostrova Kréta, klidné hospůdky, staré kamenné domy a místa, kde to vypadá, jako by se zastavil čas.

Stejně jako známější vesnice Anogeia je i toto místo centrem výroby tkaných koberců. Také zde visí všude před domy ručně tkané koberce. Vpravo, po příjezdu do Axósu směrem od letoviska Heraklion, najdete jedno z center zábavných akcí, tzv. "Krétských nocí", které nejsou o nic lepší ani horší, než kdekoliv jinde na ostrově. Na malém náměstíčku můžete velmi příjemně posedět v některé z mnoha kafenií a vypít si společně s místními obyvateli šálek kávy nebo "štamprli" dobré rakije.
Velmi zvláštní kafenio se nachází mezi náměstíčkem a dalšími výletními restauracemi. Přes dlouhý, úzký průchod vejdete do místnosti, která vypadá spíše jako obývací pokoj, než jako restaurace. V této restauraci se dá jíst jen nahoře.

Ubytování je možné v malém penzionu Argyroúla anebo Aristidis Daférmos. Tyto penzionky najdete, pokud pojedete směrem od Anogeiy hned doleva a dále odbočíte-li směrem na obec Zoniana, přímo za malým byzantským kostelíkem Agia Irini. Tento kostelík určitě stojí také za povšimnutí, i když zvenčí vypadá lépe než zevnitř.
3 x denně zde také staví autobusy jedoucí z Heraklionu přes Anogeiu a dále pokračující až do Axósu. Časy odjezdů můžete zjistit v kafeniu Kostas u velkého platanu.

Místo

Axós 35° 18' 33.5088" N, 24° 50' 34.35" E
Location

Kréta na Facebooku