Jste zde

Domů » Severní Kréta

Stalis

Stalis

Vesnice Stalis (nebo také Stalida) leží 30 km východně od Heraklionu a 20 km od letiště. Společně s vesnicemi Malia, Mochos a Krassi čítá přes 6 000 obyvatel. Je to nejstarší turistická oblast na ostrově Kréta, cestovní ruch se zde začal rozvíjet již před 30 lety.

Ulice ve Stalisu lemuje mnoho taveren, kaváren a nočních klubů. Je to tak ideální cíl pro turisty, kteří milují rušný noční život. Místní písečná pláž nabízí návštěvníkům také bohaté vyžití, a to jak vodních sportů tak i suchozemské zábavy. Protože mnoho místních hotelů nabízí svým hostům all inclusive programy, stojí většina z nich na pobřeží.

Vnitrozemí není turistickým ruchem tolik dotčené. Na západním úpatí pohoří Selena leží krásná horská vesnice Krassi a tradiční vesnice Mochos. V Krassi na návsi si můžete posedět pod košatým prastarým platanem a vychutnat si dobrou místní kuchyni. Mochos má hezké náměstí, kterému dominuje kostel Evangelistria se sbírkou vzácných ikon. Často se zde konají tradiční řecké večery a svatby.

Palác Malia, který leží na úpatí pohoří Selena, asi 3 km východně od Malie, je významným mínojským archeologickým nalezištěm. Byl postaven v roce 1 900 př.n.l., ve stejné době jako paláce Knossos a Phaistos. Včelí šperk z Malie je nejslavnějším nálezem těchto vykopávek. Skládá se ze dvou včel, které drží plástev. Tento klenot můžete obdivovat v muzeu v Heraklionu.

Ze Stalisu můžete také vyrazit na výlet k místu narození boha Dia, do jeskyně "Diktaion Andron" . Okolní města Agios Nikolaos (30 km) a Heraklion (35 km) jsou díky dobré pobřežní silnici velmi dobře dostupné. Agios Nikolaos je malé přístavní město s udržovanými promenádami nad mořem. Pokud nechcete podnikat dlouhé cesty, pak doporučujeme výlet přes plošinu Messara na jižní pobřeží do Festosu. Po cestě se můžete zastavit u Gortys a prohlédnout si nejstarší zákoník v Evropě.

Místo

Stalis 35° 17' 33.648" N, 25° 25' 58.638" E
Location

Kréta na Facebooku