Jste zde

Domů » Severní Kréta

Pláž Falassarna

Pláž Falassarna

Falassarna není žádné středisko, ale jedna rozsáhlá pláž. Pro nás je to vysněná pláž na západě Kréty. V roce 2003 byla pláž Falassarna zvolena třetí nejhezčí pláží v celém Řecku. Před 10 lety to bylo místo zcela neobjevené a netknuté, dnes se zde začíná rozvíjet turistický ruch.

V hlavní sezóně jsou na pláži k dispozici lehátka, slunečníky a několik plážových barů. Pláž Falassarna je vzdálená 7 kilometrů od Kastelli Kissamos. Je to ten nejzápadnější bod na západní straně poloostrova Gramvousa. Dlouhý záliv, který byl vyhlášen přírodním parkem, je rozčleněn jen několika skalnatými výběžky. Díky korálovému prachu má písek v blízkosti skalnatých výběžků lehce narůžovělou barvu. Hlavní pláž je nazývána Pachia Amos, což v překladu znamená jemný písek. V těchto vodách se můžete krásně potápět se šnorchlem a pozorovat podmořský svět.

Pláž Falassarna je téměř neobydlená, nachází se zde jen několik malých apartmánů. I přesto, že je téměř neobydlená, nabízí návštěvníkům několik možností aktivního vyžití. Poloostrov Gramvousa je sám o sobě jedním velkým přírodním dobrodružstvím. Nejvyšší kopec měří 762 metrů, štěrková cesta, vedoucí na vrcholek, která začíná na západní straně pláže se brzy mění v úzkou skalnatou stezku, ale odměnou za výstup vám bude jedinečný pohled na křišťálovou vodu v laguně a na impozantní okolí. Tato stezka není vhodná pro děti.

Bílý písek a křišťálově čistou tyrkysově zbarvenou vodu najdete v zátoce pirátů zvané Balos. Pojedete-li až na konec asfaltové silnice, která se pozvolna mnění ve štěrkovou, dostanete se k vykopávkám starého antického města. Mnoho starých kamenných domů, palác a dokonce vydlážděné ulice je možné ještě rozeznat, stejně tak zde můžeme vidět také staré hroby a zbytky chrámu. V helénském období byla pláž Falassarna významným přístavem s čilým obchodním ruchem.

Pláž je vhodným místem ke strávení dovolené pro toho, kdo hledá ticho, klid a krásu přírody. Nečekejte zde rušný noční život ani dlouhé promenády plné obchůdků, kaváren a taveren. Falassarna je dobře dostupná, neboť silnice na severozápadním pobřeží Kréty jsou ve velmi dobrém stavu.

Zařazení: 

Kréta na Facebooku