Jste zde

Domů » Severní Kréta

Ostrov Spinalonga

Východní Kréta - ostrov Spinalonga

Ostrov leží severně od Agios Nikolaos naproti turistickému místu Elounda. Ostrov je přibližně 4 km dlouhý a 1 km široký. S pevninou je spojen hrází, po které mohou jezdit i auta. Ostrov je tvořen dvěma menšími ostrůvky, ostrovem Spinalonga a severněji ležícím ostrovem Kalydon, zvanému také ostrov Lepry, ke kterému se můžeme dostat pouze lodí (nejvýhodnějši je to z Plaky).

Příjezd k hrázi vedoucí na ostrov Spinalonga je nenápadný a snadno přehlédnutelný. Pokud přijíždíte z Agios Nikolaos, leží ve městě Elounda na pravo od hlavní silnice. Odbočka je označena ukazatelem Common Beach. Spinalonga nemá kromě krásné krajiny a pamětihodné kaple příliš co nabídnout, zato hráz stojí za exkurzi.

Vlevo od hráze stojí zchátralý větrný mlýn a něco dále další dva. Oba jsou spojeny silnicí, která je sjízdná přibližně 50 m k restauraci, která je v zimě uzavřena a pokračuje dále podél pobřeží jako pěší cesta. Vpravo od restaurace se nachází další pěšina, která vás dovede až k archeologickým vykopávkám pozoruhodné byzantské mozaiky. Budete-li pokračovat od restaurace podél vody, narazíte na malý kostel Early Cristian basiliku. Pokud je vodní hladina klidná, můžete z tohoto místa spatřit pod vodou zbytky obvodových zdí antických domů. Jedná se o antické město Olous, které bylo ve 4.století při sesuvech půdy zatopeno.

Benátská pevnost na ostrově Spinalonga
Loď vyplouvá z Eloundy na ostrov Spinalonga
Kréta - ostrov Spinalonga

Kréta na Facebooku