Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Krétská kuchyně

Kréta - čerstvé ryby
Autor: palestrina55

Řecká kuchyně není ve střední Evropě bezdůvodně velice oblíbená. Restaurace na Krétě vám nabídnou velmi chutné a lahodné jídlo za dobrou cenu. V jednoduché restauraci si za ca. 10 Euro můžeme pochutnat na předkrmu, hlavním jídle a k tomu ještě na litru domácího vína a nebo na pivě. V Řecku, na Krétě především, se mnohem častěji stoluje v restauracích nebo tavernách. Zpravidla je vždy vystaven jen jeden účet. Spousta Řeků si již zvykla na přání zahraničních turistů a vystavuje i účty oddělené. Je doporučeno říci to číšníkovi již při objednávání, že budete platit zvlášť. Taverny bývají velmi často malé rodinné podniky. Číšník je obvykle majitel a jeho žena se stará o kuchyni. Téměř ve všech tavernách vám na přání donesou chlazenou vodu zdarma. Velmi oblíbené jsou předkrmy. Většinou vám po jídle donesou nějakou maličkost zdarma. Může to být například pálenka a nebo malý ovocný talíř.

Jídelní lístek bývá obvykle vícejazyčný: řecký, anglický a německý. V restauracích je někdy k vidění jídelní lístek i ve 12 jazycích. Pravopis je často velice špatný, ale je rozumět, co se má na mysli. Kromě odlehlých vesniček mluví číšník alespoň trochu anglicky a často i německy. Když není k dispozici jídelní lístek, můžete jít s číšníkem do kuchyně a nehlédnout pod pokličku. Večeře je na Krétě hlavním jídlem dne. Řekové jí velice pozdě a velice dlouho. Před 21 hod. večeří Řekové jen málokdy. Kréťané snídají jen zřídka. Stačí jim jeden nebo dva šálky kávy. Bohatá a pozdní večeře z předešlého dne ve vás nevyvolá hlad do příštího dne. Oproti restauracím jsou taverny většinou levnější. Navíc vám nabídnou poznat i něco typického ze své země. Středoevropanům se mohou zdát servírovaná jídla neobvykle vlažná, oproti tomu jsou nápoje často velice studené. Přílohou jsou obvykle smažené brambory (domácí hranolky), ale i vařené brambory a rýže. Používá se výhradně olivový olej. Ke smažení se používá olej z olivových jader. K účtu je vždy připočítán malý příplatek cover, přibližně 50 – 80 centů na osobu. Proto máte k jídlu pečivo zdarma.

Hodně hlavních jídel je nabízeno i jako předkrmy kdekoliv po světě. Kdo se o řeckou kuchyni zajímá o něco více, může si kdekoliv v knihkupectví zakoupit řeckou kuchařku. Suroviny na přípravu řeckých jídel už seženeme prakticky kdekoliv, proto nám nic nebrání v tom, vyzkoušet si podle receptu uvařit sami.

Ovoce a zelenina z řecké zahrádky

Kréta na Facebooku