Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Klášter Moni Kalivianis

Klášter Moni Kalivianis

Klášter Moni Kalivianis se nachází na planině Messara, hned u hlavní silnice mezi městy Mires a Timbaki. Jedná se o celkově velké zařízení, které je vzdálené asi 4 km od Mires.
Všechny autobusy veřejné dopravy mezi městy Heraklion, Timbaki, Mátala a Agia Galini vám na tomto kouzelném místě na přání zastaví.

Klášter byl postaven v byzantském období, najdete zde malou byzantskou kapli vyzdobenou freskami. Většina fresek je dnes již bohužel zničena. Kaple byla opuštěná až do turecké okupace v roce 1873, kdy zde byla objevena stará, malá ikona Zvěstování Matky Boží. Od té doby se stal klášter místem uctívání. Stavba nového kostela v byzantském stylu, která začala v roce 1911, byla dokončena v roce 1924.

Mnoho klášterů velmi trpí (a to nejen na ostrově Kréta) "nedostatkem dorostu", Moni Kalivianis ovšem v žádném případě. Věnují se tady mnoha sociálním úkolům. Obdělávají se přilehlé rozlehlé pozemky s mnoha květinami a rostlinami, od roku 1958 je zde i sirotčinec. Dále je tu nemocnice s pečovatelskou službou a dívčí penzionát. Mimoto má areál vlastní tkalcovské dílny a dílny pro další řemesla, která tu dokonce vyučují. Jejich výrobky tu můžete také zakoupit.

Klášter Moni Kalivianis - nádvoří
Autor: felissy

Místo

Klášter Moni Kalivianis 35° 3' 10.35" N, 24° 50' 4.182" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku