Jste zde

Domů » Severní Kréta

Elounda

Elounda na krétském severu s ostrovy v pozadí

Místo ke koupání Elounda se nachází 12 km severně od města Agios Nikolaos, u zálivu Mirabello na severním pobřeží Kréty. Místo se stalo, i díky své chráněné poloze naproti ležícímu ostrovu Spinalonga, kam se pohodlně dostanete lodí, jedním z luxusních center cestovního ruchu. Kolem vesnice je mnoho velkolepých drahých hotelů, například ve špičkovém zařízení Astir Palace můžete dokonce zaplatit 300 € za noc a více.

Původně přístavní město leží asi 70 km východně od Heraklionu, hlavního města ostrova. Dnes má městečko přibližně přes 2 000 obyvatel a skládá se ze 7 částí, z nichž Schisma je ta největší. Až do roku 1997 byla Elounda nezávislé město (kinotita) se sídlem Schisma.

V antickém období mělo sídlo název Olous a bylo jedním z nejvýznamnějších přístavních měst na Krétě. Olous byl založen již v prvním tisíciletí před naším letopočtem, ale ztratilo na svém významu, když ve 4. století klesnul východ Kréty a zvedl se západ. Díky tomu se Olous potopil a poloostrov byl téměř úplně odříznut od pevniny. Ruiny antického města dnes leží pod hladinou moře, některé městské zdi jsou ještě dobře viditelné.

Protáhlá velká vesnice sama o sobě je turistickým místem jako mnoho dalších, se širokou škálou taveren, obchodů (zejména s turistickými potřebami), levnějších a menších hotelů a pokojů k pronajmutí. Místní zajímavostí je, že se zde před mnoha lety setkali vedoucí představitelé summitu G8.

Severní krétské pobřeží s pláží Elounda

Kréta na Facebooku