Jste zde

Domů » Severní Kréta

Douliana

Okolí obce Douliana
Autor: mkhalili

Vesnička Douliana leží stranou ze silnice z Kalyvesu do Vamosu, v regionu Apokorónas v severní části ostrova Kréta. Přijíždíte-li od Kalyvesu, uvidíte těsně před Vamosem značenou odbočku dvakrát vlevo. Vjedete přímou cestou do vesnice až ke značce "průjezd zakázán", která je většinou ignorována. Nicméně doporučuje se zde zaparkovat a prozkoumat vesnici pěšky. Místním autobusem se sem nedostanete, musíte vystoupit z autobusu na trase Chania - Vamos a jít pár kilometrů pěšky.

Na okraji obce, hned za vjezdem na levé straně, se nachází útulná taverna Douliana, která nabízí tradiční místní pokrmy. Protože obec i s tavernou leží poněkud stranou turistického dění, najde jen málo turistů cestu k tomuto "tajnému tipu" s krétskou pohostinností a atmosférou. U místních je ale restaurace velmi oblíbená díky svým vynikajícím pokrmům z čerstvých ingrediencí. V letních měsících si můžete vychutnat oběd na krásné zahradní terase. Na podzim a v zimě se jídlo servíruje v tradičně zařízené hostinské místnosti, kterou příjemně vytápí starý dřevěný krb.

Vesnice je velmi hezká a v posledních letech byla s velkou láskou obnovena. Procházka po jejím okolí je také velmi pěkným zážitkem. Útulné kafenío (kavárna) najdete na místním náměstíčku.

Zařazení: 

Kréta na Facebooku