Jste zde

Domů » Severní Kréta

Chania

Chania
Autor: Shepard4711

Každý kdo se již proplétal úzkými uličkami Chanie nebo zažil atmosféru tržnice a denní, či noční návštěvu taverny v přístavu, na tento zážitek nikdy nezapomene. Město je klenotem Kréty, je to pulzující přímořské středisko s 60 000 obyvateli. Symbolem města je jeho maják Faro. Letovisko se skládá ze dvou částí, z té původní s přístavem a z moderní části. Stará část je vlastně jedno velké muzeum historie s mnoha původními veneziánskými domy a mnoha dalšími svědky bohaté minulosti. Chloubou původní části je také židovská čtvrť se svou synagogou Etzt Hayyim. Přístav byl vybudován Veneziány v letech 1320-1354. Chania byla vždy místem, kde vedle sebe žilo několik kultur a tak je tomu i doposud. Dodržují se zde tradice a především tradiční svátky, ale současně je i městem, které je otevřené celému světu. Díky univerzitě s technickým zaměřením, která byla otevřena roku 1977, je město plné studentů. Studijní obory na univerzitě jsou zaměřeny na elektrotechniku, informatiku, přírodní vědy a ochranu přírody. Právem jsou obyvatelé Chanie hrdí také na svou moderní nemocnici, stojící ve vesnici Mournies.

Obzvláště musíme upozornit na výborné restaurace a taverny, které se nacházejí ve starém veneziánském přístavu. Některé z nich jsou vybudované ve starých zdivech s otevřenými štíty. V klikatých uličkách objevíte nepřeberné množství tradiční ruční výroby, své obchůdky zde mají pekaři, švadleny, brusiči nožů a nůžek a mnoho jiných tradičních řemeslníků.
V přístavu mají svou základnu potápěčské školy. Z široké nabídky lodních výletů si zcela určitě vybere každý, ať již výlet člunem se skleněným dnem, kde máte možnost pozorovat podmořský svět, plavby při západu slunce, či výlet starým, malým parníkem Irini, který nenechá v klidu žádné námořnické srdce.

Mnoho let zůstávaly architektonické poklady ležet ladem. Zprvu se o jejich záchranu snažili jen historici, ale dnes jsou to i soukromníci a investoři, kdo se aktivně zapojuje do restaurování a záchrany starých budov. Proto má město Chania tak jedinečnou tvář, kterou bychom jinde jen těžko hledali. Jen zřídka se setkáte s takovou symbiózou mezi historií a komfortem jaká se dá najít právě zde. Jelikož je Chania již staleté město, neodpovídá jeho infrastruktura moderním představám. Uličky jsou úzké a zdá se, jakoby provoz nikdy nekončil, přesto by měl každý, kdo by rád více poznal zemi a lidi na Krétě, strávit několik dní v tomto jedinečném letovisku.

Chania - benátský přístav
Autor: Shepard4711
Chania - maják

Kréta na Facebooku