Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Chandrás

Krétské Chandras s okolními vinicemi

Krétské místo Chandrás dostalo své jméno podle stejnojmenné náhorní plošiny, která se nachází jihovýchodním směrem od něj. Plošina je jedním ze středisek pěstování vína na ostrově Kréta se zaměřením na produkci sultánek. Stejně jako v oblasti jižně od Heraklionu jsou i tady v létě všude k vidění vinné hrozny, rozložené a pověšené k vyschnutí. Ale běda, když prší ...
Plošina působí trochu jako "menší sestra" náhorní plošiny Lassithi, protože zde stojí také nejen větrné mlýny, ale i mnoho moderních velkých větrníků.

Místní Kafeteria Kamara je vlastně jen lepší místní fastfood - fastfoudádiko (bufet). Nachází se na malém náměstíčku a vypadá na první pohled, jakoby nás ani moc nezval dovnitř. Ale zdání klame. Všechno, co tam nabízejí (malé souvlaki, tzatziki, brambory patátes, salát, atd. – jen právě omezený výběr) je mnohem kvalitnější, než bychom si mohli myslet. Přísady do salátu jsou velmi chutné, tzatziki nepocházejí "z kbelíku", ale jsou domácí a podávají je tu s trochou olivového oleje, souvlaki má ten správný obsah tuku a chutná opravdu šťavnatě.

Z Chandrásu se určitě vyplatí zajížďka do nedaleké, opuštěné středověké vesnice Voilá, do obcí Etiá nebo Ziros. Popřípadě můžete sjet po silnici dolů do Xerokambosu, který vás odmění překrásným výhledem a má také krásnou pláž.

Krétské místo Chandras s místní uličkou

Kréta na Facebooku