Jste zde

Domů » Severní Kréta

Atsipopoulo

Krétská obec Atsipopoulo

Horská vesnice Atsipopoulo leží asi 5 km jihozápadně od Rethymnonu na ostrově Kréta. Je to malebná vesnička ležící na kopci s výhledem na moře, kde žije asi 2 500 obyvatel. Leží asi 85 km od letiště Heraklion a 70 km od letiště Chania. Nejbližší pláž je vzdálená 4 km a 10 km daleko směrem na západ najdete velkou pláž Episkopi.

Umístění vesnice mělo strategický význam a proto zde bylo svedeno mnoho bitev během turecké nadvlády. Domy jsou postaveny těsně vedle sebe a v časech povstání se změnily na "silný hrad". Obyvatelé tu dnes hodně dbají o to, aby většina starých budov zůstala zachována a byla pečlivě obnovena architektura. Proto i v současné době má Atsipopoulo tradiční vzhled a vznešenost benátské doby.

Návštěvníci budou okouzleni kostely a malebnými uličkami. Během procházky budete procházet pod arkádami a benátskými klenbami a budete obdivovat kamenné domy ze 17. a 18. století. Většina z nich má ještě dlážděné nádvoří s kašnou. I když budete v centru obce, i tak si užijete klid a vyrovnanost.
Místní jsou také hrdí na slavného "syna" své vesnice, Georgiose Chortatzíse, autora řecké tragédie "Erofili" a dalších epických básní.

Místní taverny jsou též oblíbeným cílem výletů obyvatel Rethymnonu. Obzvláště příjemně se sedí v taverně Gazoza, kde si můžete pochutnat na tradičních krétských specialitách. Pro milovníky souvlaki a gyrosu se doporučuje návštěva taverny Nikos Grilhouse u hlavní silnice. V místě je i malý supermarket a pekárna.
Možností ubytování je zde mnoho, žije se tu o něco klidněji než v Rethymnonu, dostanete se sem i místním autobusem.

Kréta na Facebooku