Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Argiroupolis, 2. část

Krétské městečko Argiroupolis s náměstím
Autor: currybet

Kolem Argiroupolisu se nacházejí sladkovodní prameny s nádhernými vodopády, ze kterých čerpá pitnou vodu i město Rethymnon. Teče zde velké množství vody, které je obklopené mnoha romantickými tavernami. Některé z nich mají vlastní chov pstruhů, které si můžete vychutnat na talíři čerstvě připravené.

Prameny, které nevysychají ani v létě, plní obří cisterny a dříve také poháněly vodní mlýny. Římané zde díky ním postavili i lázně.

Malé vodopády a tryskající prameny obklopené typickou krétskou vegetací vytvářejí oázu klidu, která přímo vyzývá k odpočinku a dají se tady pořádat i krásné pikniky. Malé skalní jeskyně a miniaturní přírodní muzeum jsou také oblíbenými cíli jak pro turisty, tak i pro místní obyvatele. Procházky nabízejí fascinující výhled na okolní Bílé hory i Egejské moře.

Místo patří k mnoha jiným podobným vesnicím na řeckém ostrově Kréta, které jsou navštěvovány zejména díky klidu a krásnému okolí. Obvykle je využíváno jen k jednodenním výletům od letovisek na severním pobřeží, ale můžete tu klidně zůstat i déle, je ideálním výchozím bodem pro pěší turistiku a cykloturistiku.

Jsou tady dobré taverny, kde můžete příjemně posedět při horkých letních dnech. Mezi ty nejoblíbenější a hojně navštěvované patří například taverna "Vieux Moulin", která se nachází v dolní části obce, ale lze samozřejmě doporučit i restaurace ostatní. Během letní sezóny bývají ale často plné, zejména pokud přijede najednou více autobusů s turisty a všichni chtějí něco sníst.

V místě si můžete také pronajmout nějaký soukromý pokoj či apartmán k ubytování a můžete tady, daleko vzdáleni od věčného shonu a hluku v letoviscích, strávit velmi příjemně pár dní odpočinku. Několikrát denně sem funguje autobusové spojení z Rethymnonu a zpět, jen o sobotách a nedělích autobusy nejezdí.

Malý obchod "Lappa Avocado", který určitě zahlédnete při vaší procházce vesničkou na rohu centrálního kostelního náměstí, nabízí celou řadu produktů péče o tělo, obsahujících skvělý avokádový olej. Ten je vynikající pro svoje účinky na suchou a popraskanou pokožku, proti úpalu a dokonce i proti lupénce. Zajímavá je také návštěva malého obecního muzea, které návštěvníkům přibližuje život v krétské vesnici.

Krétské městečko Argiroupolis a jeho okolí
Autor: currybet

Místo

Argiroupolis 35° 17' 9.2544" N, 24° 20' 8.6604" E
Location

Kréta na Facebooku