Jste zde

Domů » Severní Kréta

Akrotiri a kláštery

Nejstarší řecký klášter Moni Gouvernetou

Klášter Moni Gouvernetou se nachází na severním pobřeží poloostrova Akrotiri, na severu Kréty. Klášter je znám díky poustevníkovi Johannesovi, který tady žil v jeskyni, přesněji v blízkosti opuštěného kláštera Katholikó. Poustevník Johannes zemřel kulkou lovce, na některých obrazech také šípem, který ho považoval za medvěda, protože sbíral byliny v kožešinovém oděvu.

Svatý Johannes přišel ke svým věrným nejprve v Azogirés, než se rozhodl žít a také bohužel zemřít, tady na severu jako poustevník. Na prostranství před dalším klášterem Agia Triadaodbočuje ke klášteru Moni Gouvernetou vyasfaltovaná příjezdová silnice. Pěšky se ke klášteru dostanete asi za 45 minut. Klášter leží na úplné samotě, vysoko nad mořem. Zvenčí působí obranyschopně jako malá pevnost a pro návštěvníky je otevřen denně od 7.30 do 13 hodin.

Také v tomto klášteře vás u vchodu vyzývají, abyste vstupovali pouze ve slušném oblečení. V případě nouze visí přímo za vnějšími dveřmi několik mnišských kuten, do nichž se můžete z nevhodného oblečení převléci. Projdete vnitřním nádvořím přímo k uprostřed stojícímu klášternímu kostelu. Ten je postaven docela zajímavě, ale to poznáte jen, když ho obejdete. Nachází se zde obdélníková přední předsíň, pak krátká užší chodba a za ní hlavní kostel s poměrně vysokou vnitřní kopulí. Fasáda je zajímavě zdobená. Střecha obdélníkové předsíně uvnitř je originálem a zdobí ji malé zlaté hvězdičky, které představují noční oblohu. V předsíni kostela visí mimo jiné ikona, která zobrazuje smrt poustevníka Johannese. V hlavním kostele objevíte bohatě zdobené ikonostasy se spoustou plátkového zlata.

Správce kláštera, který zrovna nevypadá jako mnich, rád odemkne pro návštěvníky i malé muzeum v klášteře, umístěné v pravém zadním křídle. V této malé místnosti jsou k vidění stará roucha a kadidla, v jedné vitríně jsou také staré řecké a zahraniční bankovky, staré fotografie účastníků odboje z roku 1821 proti Turkům. Dále velmi staré ikony, včetně patronky kláštera Panagía Glykofiloúsa, Sladce líbající Matky boží, rukopisy a pár medailí a vyznamenání. Správce vás pak poprosí o malý obolus nebo-li drobné, protože klášter je chudý. Můžete si také zakoupit pohlednice a samozřejmě napodobeniny ikon, které jsou v klášteře levnější než ve větších městech.

Dalším klášterem na poloostrově Akrotiri je Moni Kalograeon (v překladu "Ženský klášter"), ležící v obci Korakies. V protikladu ke klášterům Agia Triada nebo Gouvernetou je tento klášter ještě obydlený. Rozhodně není moc podobný ostatním klášterům na ostrově Kréta. Jakmile vstoupíte přední bránou, přivítá vás bujná zeleň a prostředí spíše poklidné řecké vesnice než-li klášterní. Cely, respektive spíše domky řeholnic, jsou rozmístěné vpravo i vlevo ve velké zahradě, je tu i malé muzeum. Klášterní kostel se dvěma loděmi působí prostě a jednoduše, jsou v něm ale velmi pěkné dřevořezby.

Část krétského kláštera Moni Gouvernetou

Místo

Moni Gouvernetou 35° 35' 3.9768" N, 24° 8' 27.5028" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku