Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Agii Deka

Krétská ulička v Agii Deka

Obec Agii Deka leží na silnici z Heraklionu do Agia Galini, na jihu ostrova Kréta. Název místa, který v překladu znamená Deset svatých, vypráví o křesťanských mučednících, kteří zde byli popraveni za pohanské římské vlády. Podle legendy jich bylo původně vedeno na smrt jen devět, ale připojil se k nim mladý pastýř s vyzývavými slovy "i já jsem křesťan". Oněch devět se odmítlo zúčastnit slavnostního náboženského aktu pro chrám bohyně Tyché.

Ve místním kostele je stále k vidění kámen, kde poklekli, než jim byly sťaty hlavy. Hroby, kde jsou jejich údajné pozůstatky, můžete navštívit, odbočíte-li z města vlevo, ke kapli Agii Deka. Mimochodem se o těchto popravených křesťanech vypráví legenda, která nepochází odsud, ale z oblasti Amari, konkrétně z města Apostoli na Krétě, které je pojmenováno po nich.

Dnes je Agii Deka velice obyčejnou vesnicí s ulicemi a několika restauracemi a kavárnami podél průjezdní silnice. Některé místní taverny nabízejí i možnost ubytování. Téměř jedinou místní zajímavostí je, že některé z kamenů, z nichž jsou postaveny vesnické domy, pocházejí z nedalekého starobylého města Gortys.
Autobusem se sem dostanete na trase z Heraklionu do Agia Galini, Festosu a Mataly, je i možnost přestupu na místní autobus do Lentas.

Krétská Agia Deka - pohled do hrobky Deseti svatých

Kréta na Facebooku