Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Agia Roumeli

Krétská vesnice Agia Roumeli u moře

Přístavní vesnice Agia Roumeli se nachází na jihozápadním pobřeží ostrova Kréta u Libyjského moře, v dolní části soutěsky Samaria. Patří k "okresu" Sfakia, v prefektuře Chania. V zimních měsících zde žije jen pár desítek stálých obyvatel.

Přibližně dva kilometry daleko leží místo původní osady, dnes zvané "Palea Agia Roumeli". V roce 1952 byla obec zcela zničena silnou povodní a po vzniku národního parku a nové vesnice v přístavu se z ní stalo osamocené místo. Od podzimu roku 2008 se zde ale konají rozsáhlé opravy, a také se zde nachází původní kostel a hřbitov.

Agia Roumeli je spojeno s okolním světem pouze turistickými trasami nebo cestou po moři, žádná silnice sem totiž nevede. Obec je známá jako konečný bod asi 16 km dlouhé túry z náhorní plošiny Omalos přes nejdelší soutěsku v Evropě - Samaria Gorge, směrem dolů k moři. Během hlavní turistické sezóny se malé městečko, kdysi jen izolovaná rybářská vesnice, mění na turistický cíl tisíců návštěvníků.

Po pěší túře se prostřednictvím trajektu dostanete směrem na západ do městeček Sougia a Paleochora, a směrem na východ do Chora Sfakionu, a odsud dále do turistických letovisek na severu ostrova. V obci se nachází několik menších hotelů, restaurace, bary, supermarkety a obchody se suvenýry. Vzhledem k oblíbenosti místa u turistů jsou tu však ceny poměrně vysoké. Na východ od obce se nachází přistávací plocha pro vrtulníky.

Pohled na pláž u Agia Roumeli s loděmi

Místo

Agia Roumeli 35° 13' 48.2412" N, 23° 57' 40.9788" E
Location

Kréta na Facebooku