Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Agia Paraskevi

Krétské město Rethymnon
Autor: Robertpaulyou

Malá vesnička Agia Paraskevi leží na klikaté silnici mezi letovisky Agia Galini a Rethymnon. Přijedete od planiny Messara u Timbaki z kopce dolů a hned za kasárnami odbočíte vpravo k Rethymnonu, dále pojedete rovně do Agia Galini. Asi po 2 kilometrech se silnice rozděluje, přímo vede stará cesta (Old road) na Rethymnon, vlevo vede alternativní cesta přes Ano Meros. První vesnicí na této trase je právě Agia Paraskevi.

V téměř každém místním kafeníu (kavárně) visí portrét přísně vypadajícího plešatého muže. Před 40 lety jste mohli vidět jeho obraz často v novinách, byl to plukovník junty Stylianos Patakos, příslušník řecké fašistické vlády z let 1967 až 1974. Jeho rodina pochází odsud a stále jí patří většina vesnice i místní půdy.

U dolního vjezdu do vesnice, naproti "benátské" kašně, stojí malý dvoulodní kostel Agia Paraskevi a také velký kostel Agia Styliani dříve přístupné přímo na přes silnici. Ve středu obce dojdete pěšky k nejstaršímu kostelu ve vesnici, věnované Panagíi, svaté Matce Boží. Uvnitř můžete vidět staré, částečně již velmi zvětralé fresky.
Kostel je většinou uzavřený, ale pokud se vydáte přímo nad kostelem vpravo za roh kolem kafenía, dojdete k domu místního popa a on vám půjčí klíč.

Krétská obec Agia Galini s přístavem
Autor: DaveHamster

Místo

Agia Paraskevi 35° 9' 19.4796" N, 24° 42' 53.4528" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku