Jste zde

Domů » Severní Kréta

Gournes

Gounes - blízké pobřeží
Autor: Rambler99

U mnoha cestovatelů oblíbené přímořské letovisko Gournes leží na severním pobřeží Kréty, 15 km východně od hlavního města Heraklion. Obec najdete v polovině cesty mezi obcemi Kokkini Hani a Kato Gouves. Je to klidná vesnice, která se skládá ze tří částí: staré vesnice, hlavní ulice, která je starou spojovací cestou k Heraklionu a plážové promenády. Stará vesnice je autentickou řeckou vesničkou s roztomilými uličkami. Na jejím konci vede písčitá cesta do kopcovitého okolí, kde jsou olivové háje a hroznová pole. Na hlavní ulici je několik malých supermarketů, barů, kaváren, obchůdků se suvenýry a taveren, které jsou otevřeny v létě i v zimě. Kousek dál stojí velký kostel Gournes Pediados.

Místo nabízí mnoho pokojů a apartmánů k pronajmutí, hotelů i kempů, ale místo samo o sobě není příliš lákavé. Písečná pláž dobré kvality je nasypána uměle, přistávající letadla do Heraklionu se starají o ruch v pozadí a vojenská základna o neromantický vzhled.
V posledních letech se ale hodně změnilo. Bylo zde postaveno velké akvárium, které vám přiblíží podmořský život ve Středozemním moři. Dozvíte se, které ryby a zvířata žijí v moři kolem Kréty - např. murény, tuňáci, žraloci a tropické ryby. Akvárium je otevřené po celý rok a je ideálním místem pro rodiny s dětmi. Ve vnitrozemí u Anopoli můžete navštívit velký aquapark Water City se všemi možnými vodními atrakcemi, co k takovému parku patří. Každou půlhodinu do Gournes jezdí autobus z měst Heraklion a Malia.

Zařazení: 

Kréta na Facebooku