Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Soutěska Samaria

Soutěska Samaria
Autor: Shepard4711

Krétská soutěska Samaria je nejdelší v Evropě (18 km). Každý, kdo má rád přírodu a putování, by neměl její návštěvu při své dovolené na ostrově Kréta vynechat.
Spousta lidí si myslí, že cesta v letním horku se nedá zvládnout, ale tak hrozné to zase není. V každém případě se na cestu propastí nevydávejte sami, vždy ve skupině nebo s odborným průvodcem. Nezapomeňte si vzít dostatek jídla a pití.

Krajina je opravdu nepopsatelná. Vysoké skalní stěny a šplouchající potoky nabízejí dostatek příležitostí udělat si krásné fotky. Cesta do propasti vede mnoha svahy a zatáčkami, okolí připomíná Alpy. Po sestupu do středu propasti budete obdivovat ohromující skalní stěny. V propasti můžete sem tam vidět divoké kozy, kterým se říká kri-kri. Cesta vede po přechodových můstcích a po kamenitých polích. Stromy poskytují dostatek stínu, ojediněle zde také najdete růžové květiny. Poté, co projdete propastí, pokračuje cesta asi 30 minut bývalou vesnicí. Ta byla před mnoha lety zničena záplavovou vlnou. Ještě dnes jsou zde k vidění nějaké ruiny a mosty.

Pěší túra propastí trvá maximálně 6 hodin. Na konci trasy se můžete vykoupat a odpočinout na pláži v městečku Agia Roumeli, odkud se můžete vrátit zpět do vašeho letoviska některou z lodí.

Soutěska Samaria
Autor: James Preston
Soutěska Samaria - pozůstatky vesnice
Autor: Paradasos

Kréta na Facebooku