Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Výlet do propasti Samaria

Soutěska Samaria
Autor: Paradasos

Návštěvu propasti Samaria jistě nevynechá žádný milovník přírody, který navštíví ostrov Kréta. Protože soutěska patří mezi skutečné skvosty, je to evropský zázrak přírody. Průchod propastí je klasickým celodenním výletem, nutností jsou dobré turistické boty, pokrývka hlavy a dostatek tekutin. Na cestu se prosím nevydávejte, pokud nejste zcela fit, máte srdeční nebo jiné problémy.

Návštěvy propasti organizované místními agenturami začínají již kolem šesté hodiny ranní, skupiny z východního pobřeží si musejí přivstat podle vzdálenosti a vyrazit až o 2 hodiny dříve. Autobus s průvodcem vás doveze až na náhorní plošinu Omalos, kde je vstup do propasti. Před pochodem se ještě můžete posilnit v místní taverně, zatímco vám průvodce rozdá vstupenky.

Skupina vždy vychází společně, ale již brzy se rozdělí, protože někteří fotografují, jiní svačí, další se jen tak kochají okolní impozantní přírodou. První kilometry cesty nabízejí neuvěřitelně krásná panoramata, cesta se šplhá po skalním masivu strmě nahoru a pak se zase svažuje prudce dolů. Cesta je dobře vyšlapaná a jištěná, nemůžete se ztratit. Pěšina se kroutí stále dolů až k vyschlému korytu řeky, kterým se pokračuje až do cíle cesty do obce Agia Roumeli. Výškové převýšení je 800 m.

Během pochodu se vám naskytne jedinečná příležitost obdivovat neopakovatelnou nádheru místní krajiny, strmé svahy s vodopády, kde máte i možnost doplnit tekutiny. Ten, kdo projde propastí rychleji, si ještě může zaplavat, osvěžit se a doplnit síly v místní restauraci dříve, než odrazí od břehu trajekt na zpáteční cestu. Trajekt pluje asi hodinu podél krásného jižního pobřeží do Chora Sfakionu, kde již čeká autobus, který jste opustili na náhorní plošině Omalos. Cestu zvládnou jak začátečníci, tak i děti, je to nezapomenutelný zážitek pro všechny, kteří mají rádi krásnou přírodu.

Část soutěsky Samaria
Autor: Paradasos

Kréta na Facebooku