Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Orino

Orino - hornaté okolí

Malá horská vesnička Orino leží na jihovýchodě ostrova Kréta, na východním svahu pohoří Tripiti. Stejně jako mnoho jiných vesnic na Krétě i tato "trpěla" odchodem místních obyvatel a téměř "vymřela".

V posledních letech se však obyvatelé opět do vesnice vracejí (nejen Kréťané, ale i cizinci), většina domů byla pečlivě zrekonstruována a místo zase ožívá. Také některá místní kafenia jsou opět v provozu.

Ještě působivější než vesnice samotná je však příjezd k místu a jeho okolí. A jak se sem dostanete? Můžete buď odbočit v Koutsounari ze silnice Ierapetra - Sitia směrem do vnitrozemí a dále jet přes Agios Ioannis a Schinokapsalu, nebo se vydat o něco východněji z Mavros Kolymbos po silnici přes Kalivitis do Orina.

Při cestě uvidíte, že pobřežním oblastem stále dominují plastové skleníky, a krajina ve střední nadmořské výšce je do značné míry pokryta jehličnany. S rostoucí nadmořskou výškou je jich ale pořád méně a méně, a jednotlivé stromy vypadají, jako by byly na svazích přilepené.

V popředí na pobřeží uvidíte letovisko Makrygialos (bohužel také ty zmíněné skleníky) a v dálce uprostřed moře zahlédnete také ploché ostrůvky Koufonísi.

Příjezdová cesta je asfaltová, v dobrém stavu, jen silnička do sousedního Stavrochori je štěrková a vede prakticky téměř až do údolí. S autem je ale sjízdná bez jakýchkoliv problémů. Případně můžete také projet Orinem po šotolinové cestě a pokračovat dále na Tripiti.

Asi 8 km je vzdálená Stavrochori, další z malých zapadlých horských vesniček na Krétě. V Koutsouras opustíte silnici Ierapetra - Sitia a opět pojedete na sever do vnitrozemí ostrova. Stejně jako Orino téměř vymřelo, ale bylo opět osídleno.

Malé stinné náměstíčko s řadou kafenií je o víkendech pravidelně zaplňováno a za návštěvu rovněž stojí poměrně velký dvoulodní vesnický kostel.

Příjezdová silnice je v celé své délce dobře vyasfaltována, jen silnička do sousedního Orina je štěrková a kromě toho i částečně velmi strmá. Nemusíte ale nutně mít auto s pohonem všech čtyř kol, není se čeho bát.

Místo

Orino 35° 4' 48.27" N, 25° 54' 51.534" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku