Jste zde

Domů » Severní Kréta

Istron - výlety

Kostel Panagia Kera
Autor: lessi2306

Istron je ideálním místem pro milovníky historie. K nejzajímavějším památkám v okolí patří vykopávky bývalého přístavu z mínojského období Gournia, vzdálené jen 5 km východním směrem. Podle pověsti bylo město zničeno přívalovou vlnou, obvodové zdi domů jsou ještě dobře zřetelné. Krásný je také výlet do horské vesnice Kritsa nebo ke kostelu Panagia Kera a nezapomenutelným zážitkem je návštěva proslulé jeskyně Dikteo Andron na úpatí náhorní plošiny Lassithi.

Milovníci historie by určitě neměli vynechat prohlídku mínojských vykopávek Knossos a archeologického muzea v Heraklionu. Palác Malia, ležící na úpatí pohoří Selena, patří taktéž mezi významná naleziště z mínojského období. Je to třetí největší mínojský palác na Krétě.

Na západním svahu pohoří Selena se rozkládá horská vesnice Krassi, kde můžete na náměstí pod prastarým vzrostlým platanem ochutnávat místní speciality. Milovníci koupání mohou navštívit palmovou pláž Via. Jak již název napovídá, jedná se o písčitou pláž obklopenou vzrostlými palmami, které poskytují blahodárný stín. Cestou na pláž minete klášter Toplou ze 14. století, který se pyšní rozsáhlou sbírkou ikon. Tato historická památka se nachází 20 km východně od města Sitia, směrem na Palekastro.

Nedaleko Istronu můžeme obdivovat také další památku, antické město Lato, ležící na vrcholku 15 km západně od letoviska Agios Nikolaos. Cesta se vyplatí už jen kvůli nádhernému výhledu na celý region. Lato bylo dórské sídliště ze 7. století před naším letopočtem, zřetelné je ještě opevnění a také domy a obchody z nejrůznějších období.

Klášter Toplou
Autor: samdessordi

Kréta na Facebooku