Jste zde

Domů » Severní Kréta

Falassarna

Část vesnice Falassarna a její pláž
Autor: Tilemahos E

Vesnice Falassarna se nachází na úzkém západním pobřeží ostrova Kréta. Leží 7 km od Kastelli (Kissamosu) a je nejzápadnějším bodem Kréty na západní straně poloostrova Gramvousa. Místo je známé jednak svými vykopávkami, na druhé straně bylo dlouho považováno za jeden z tajných krétských tipů pro individuální turistiku. Je vzdálené od věčného shonu, ale přesto zde najdete pestrou společnost lidí.

Na okraji Falassarny se každým rokem objevuje mnoho skleníků, které sice nevypadají hezky, zajišťují ale bohatý zemědělský výnos, protože jsou provozovány především v zimním období. Přináší to sice peníze, ale krajina z plastových fólií hezká opravdu není.

Obec tvoří jen několik domů, seskupených kolem dvou taveren. Spodní taverna Sunset je starší a pronajímá také pokoje k ubytování. Horní restaurace Falassarna je kvalitou o něco lepší. I v okolí se nabízí další pokoje k pronajmutí.

Vpravo z centra kolem spodní restaurace vede dolů cesta na pláž. Půjdete kolem jakéhosi pramene a malého kostelíku, postaveného ve skále, zvonička je ve výši terasy restaurace. Pláž je opravdu krásná, písčitá, je zde jen pár skalních výstupků, které skýtají velmi dobrou ochranu proti větru. U pláže je také několik obydlených jeskyní.

Nedaleko Falassarny můžete navštívit nejrůznější vykopávky, např. starý hřbitov, okrouhlou věžovitou stavbu nebo pravoúhlé nádrže, vytesané do skály. Jejich původ archeologové vysvětlují různě. Téměř všichni průvodci tvrdí, že se jednalo o doky, které se nyní nacházejí tak vysoko nad mořem tím, jak se Kréta na západě vyzdvihla. Ve 4. a 3. století př.n.l. tu byl velmi důležitý přístav.

Kréta na Facebooku