Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Vykopávky Festos

Festos - okolí vykopávky
Autor: chericbaker

Vykopávky starověkého města Festos (Phaistos) se nacházejí na planině Messara, na krétském středním jihu. Vykopávky mínojského paláce najdete na silnici vedoucí z Heraklionu do Agia Galini, mezi obcemi Mires a Timbaki. Leží na levé straně, na prvním a vlastně i jediném kopci. Po překročení mostu stoupá cesta serpentinami úbočím až k vrcholku, kde se nacházejí přímo u velkého parkoviště samotné vykopávky.

Cesta k vykopávkám vede šikmo naproti parkovišti. Téměř vždy, alespoň v sezóně, tady sedí starší Kréťan s rákosovou flétnou. Na konci krátkého chodníku se nachází na levé straně turistický pavilon, kde se můžeme najíst a přenocovat. Trochu níž před ním jsou již samotné vykopávky. Na rozdíl od archeologického naleziště v Knóssu nebyly zdejší vykopávky přestavovány, ale byly ponechány autenticky tak, jak byly vykopány. Nemusí to sice vypadat tak působivě, ale alespoň to nevyvolává mylnou představu.

Starý palác byl postaven kolem roku 2000 př.n.l., a byl zničen stejně jako všechny ostatní asi o 300 let později. Brzy byl ovšem přestavěn na nový palác. Z turistického pavilonu přejdete přes severní nádvoří s novějšími budovami z helénského období a pak se obrátíte k pravému schodišti na západním nádvoří. Vpravo se nachází další široké schodiště, které pravděpodobně sloužilo náboženským účelům. Dále na jihu leží základy starého paláce.

Odbočíte-li vlevo, vstoupíte do prostor nového paláce a to konkrétně do obchodního traktu se starými skladovacími prostory. Jižně odtud, úplně na jihozápadním rohu vykopávek klasického chrámu, se nachází chrámový okrsek. Zpátky severozápadním směrem dojdete přes centrální nádvoří k sídlu knížat. Existují výklady, že zde byl palác Mínosova bratra Radamánthyse.

Na severozápadním rohu nádvoří, hned vedle vchodu do knížecí komnaty, se pak nachází malý oltář. Severovýchodně odtud najdete vykopávky pilířové síně, v níž byl mimo jiné nalezen proslulý disk z Faistu, který je dnes k vidění v archeologickém muzeu v Heraklionu. Zpět na západ, směrem k turistickému pavilonu, se nachází patrně bývalé královské komnaty a kultovní vodní nádrž.

Festos - část vykopávek
Autor: chericbaker
Festos - vykopávky
Autor: eifelyeti110
Kréta - vykopávky ve Festosu
Autor: yashima

Místo

Vykopávky Festos 35° 3' 5.5332" N, 24° 48' 50.1624" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku