Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Vesnice Frangokastello

Část pevnosti Frangokastello
Autor: bente_aj

Značně protáhlá vesnice Frangokastello se nachází na jižním pobřeží ostrova Kréta, asi 12 km východně od letoviska Chora Sfakion. Obec se nedá ani přímo označit za vesnici, protože zde nenajdete žádné centrum. Budovy jsou rozprostřeny do roviny, jako by tady nějaký obr prostě rozkutálel pár domečků nejrůznějších tvarů.

Naleznete zde jedno z největších dědictví Benátčanů na ostrově, pevnost Frangokastello. Byla postavena Benátčany po dobytí ostrova počátkem 13. století. Zvenčí vypadá celkem zachovale, ale uvnitř stojí již pouze zdi. Vstup dovnitř není pro havarijní stav bohužel možný. Jedná se o impozantní a tak trochu "strašidelnou" stavbu. Před hradem stojí pomník krétských bojovníků s jejich vůdcem Chatsimichálisem.

Skutečné strašidelné postavy "Drossoulites" se v těchto kulisách potkávají každý rok v květnu. Pověrčivý člověk může věřit příběhu, že za svítání tady putují stíny duší krétských bojovníků odporu, kteří jsou zde od roku 1828 pohřbeni na pobřeží v písku. Nejste-li pověrčiví, uvěříte spíše vědcům, kteří tvrdí, že stíny jsou zrcadlením vzduchu z Libye. Ten se vyskytuje pouze v květnu a za specifických klimatických povětrnostních podmínek. Tyto úkazy můžete vidět každý rok znovu a znovu.

Těsně pod pevností leží místní písčitá pláž, která sestupuje velmi pozvolna do moře. Musíte se brodit ale docela daleko, abyste měli dostatek vody pro plavání. Proto je toto místo ideální zejména pro děti. Nepříjemně je tu jen v některých obdobích, kdy zde prudce fouká vítr, který před sebou žene jemný ostrý písek. Krásné koupání se také nabízí asi 500 metrů východně od pevnosti, kde leží uprostřed zubatých skal zátoka s písečnou pláží.

Nabídka taveren a pronájmu pokojů se v poslední době v této oblasti významně zvýšila. Na pláži pod pevností, stejně jako v celém okolí, najdete v dnešní době víc než dost možností stravování i ubytování. Jídlo v místních tavernách je velmi dobré, obyvatelé z Heraklionu a Chanie sem přijíždějí o víkendu speciálně jen kvůli němu. Zvláště se doporučují taverny Flisvos a Oasis, kde mají výborné ryby, ale dále třeba také Orthi a Ammos. Znamenité jídlo vaří i v taverně Blue Sky a k nakupování se vám nabízí pět minimarketů s velmi dobrým sortimentem.

K ubytování můžeme doporučit poměrně nové apartmánové komplexy Fata Morgana a Paradiso, které stojí uprostřed olivového háje, přímo nad zálivem. Další apartmány nabízí třeba Villas Notos na západním výjezdu z letoviska. Pokoje se pronajímají také v Oasisu, a v nejstarší a velmi populární restauraci Babis & Popi. Zde se také nachází jediná internetová kavárna. Navíc zde mají velmi pěkné pokoje a také bazén, který ovšem není z důvodu blízkosti moře ani potřeba.

Pevnost Frangokastello - vstupní brána
Autor: Mike PD
Frangokastello - pláž
Autor: bente_aj

Místo

Pevnost Frangokastello 35° 10' 55.7076" N, 24° 14' 2.6412" E
Location

Kréta na Facebooku