Jste zde

Domů » Severní Kréta

Stavros

Přístav Stavros - osamělá loď
Autor: goforchris

Malá obec Stavros se nachází na poloostrově Akrotiri, který je pokrytý převážně impozantními skalními masivy. Leží asi 25 km od města Chania. Hlavním lákadlem na poloostrově jsou významné kláštery Gouvernetto, Agia Triada a Katholiko. Klášter Agia Triada je největším klášterem na Krétě a již po dlouhá léta se specializuje na výrobu bio vína a bio olivového oleje. Součástí kláštera je i malý obchod, kde je možné tyto produkty zakoupit, případně objednat po internetu.
Středisko Stavros proslavil především světoznámý film ze 60. let - Řek Zorba. Známá závěrečná scéna s Anthony Quinnem v hlavní roli se natáčela právě zde.

Místní pláž s výhledem na protilehlé hory je rájem pro všechny, kteří se teprve učí plavat. Jemný písek, pokrývající celou lagunu, se jen pozvolna svažuje do moře a výběžky pevniny zase chrání před silnými mořskými proudy. Na pláži je jen minimum stínu, ale v letní sezóně jsou návštěvníkům k dispozici lehátka a slunečníky.
V celém regionu se nenachází žádné velké hotelové komplexy a je vhodný ty návštěvníky, kteří chtějí prožít klidnou dovolenou. Ke koupání neláká jen místní pláž, ale také pláž Marathi na východě nebo pláže Souda Bay a Kalathas.

Stavros - hora Zorba
Autor: goforchris
Zařazení: 

Kréta na Facebooku