Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Pláž Shinaria

Pláž Shinaria
Autor: g.gregorini

Na jižním pobřeží ostrova Kréta, přibližně 10 km východně od letoviska Plakias, se nachází malý výběžek s idylickou písečnou pláží.

Pláž Shinaria je z vesnice Lefkogia velice dobře značená, přibližně ve středu obce odbočuje úzká silnice vpravo k zátoce. Přes výběžek vede značně poničená asfaltová silnice, po jejímž levém břehu je vidět otevřený vodní kanál. Nejprve vede cesta vzhůru, kdy se vám naskytne nádherný výhled na hory a moře, a po asi 3 km vede cesta opět dolů.

Po té, co se silnice stočí k pobřeží, se objeví nepřehlédnutelná ruina hotelu, který v minulosti vyhořel. Podíváte-li se směrem k moři, spatříte uprostřed pastviny impozantní skalní masiv, v jehož jedné stěně se nachází otvor, jehož průměr činí přibližně 3 metry. Pokud se na pastvině v okolí toho přírodního úkazu právě nepase dobytek, tak je tato rarita volně přístupná. Jen o pár metrů dál střeží uvázaní psi zemědělskou usedlost, jejíž vstupní vrata jsou zdobena kozími hlavami.

Pláž je písečno-oblázková, přibližně 300 metrů dlouhá. Celá je orámovaná skálami, voda je průzračně čistá. Lehátka a slunečníky (za poplatek) jsou k zapůjčení v dostatečném množství. Na konci silnice je postavená poněkud mohutná taverna "Libyan Sea", na jejímž pozadí se vypíná dobrých 400 metrů vysoký kopec Timeos Stavros, který vás jistě uchvátí.

Stojíte-li přímo na pláži, s nehodící se betonovou stavbou taverny v zádech, tak na vás dýchne opravdová krása pláže Shinaria. Pohoří, která lemují pobřeží, se na slunci třpytí a odrážejí modravé stíny, které spolu s mořem a jeho odlesky dodávají tomuto místu jedinečnou atmosféru.

Tato pláž je vyhlášeným rájem potápěčů, kteří se zde mohou setkat s nepřeberným množstvím mořských živočichů, včetně korálů. Celkový zážitek z koupání je možné doplnit ještě o prohlídku okolí. Od krásného starého kostela, s pečlivě udržovaným hřbitovem v Lefkogii, se stáčí cesta nahoru do kopce. Pokud se po ní vydáte, dojdete přibližně po 200 metrech ke staré prádelně s vlastním pramenem, kde je vytesán letopočet 1886.

Vycházka ke staré kapli na vrcholku je poněkud delší, ale zato budete odměněni fascinujícím výhledem. Pokud chcete vyrazit ještě výš, nabízí se možnost zdolat již zmíněný kopec Timeos Stavros. Také jeho vrcholek zdobí malá kaplička. Výhled na okolí Plakiasu, kopec Ida (nejvyšší kopec Kréty) a Lefka Ori (Bílé hory), je z vrcholku Timeos Stavros vskutku působivý. Za dobré viditelnosti je možné spatřit dokonce i ostrov Gavros.

Místo

Pláž Shinaria 35° 9' 58.3668" N, 24° 25' 21.126" E
Location

Kréta na Facebooku