Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Paleochora

Paleochora - okolní krajina

Obec Paleochora leží v západní části jižního pobřeží Kréty a náleží k prefektuře města Chania, které je od ní vzdálené 75 km. Letovisko se nachází na poloostrově a leží přímo na břehu moře. Turisté mají možnost navštěvovat jak oblázkovou pláž na východě, tak také písečnou na západě poloostrova. Obě byly oceněny modrou vlajkou za kvalitu a čistotu. Podél obou pláží jsou promenády s mnoha útulnými kavárnami a tavernami. Lodě z místního přístavu zajišťují několikrát denně přepravu do obcí Loutro, Agia Roumeli, Gavdos, Sougia a na ostrůvek Elafonisi, kde se nacházejí nádherné, romantické pláže připomínající laguny.

V letních měsících se ve večerních hodinách ulice města mění v pěší zóny a automobilům je vjezd zakázán. Majitelé taveren rozestavují na ulicích židle a stoly a všude se nese zvláštní atmosféra, která láká k posezení a odpočinku. Navzdory rozvíjejícímu se turistickému ruchu si ponechává toto menší letovisko svou původní podobu a atmosféru malého města, které jakoby hlídal z výšiny nad městem majestátný benátský hrad Selino.
Nedaleko, 5 km západním směrem, se rozkládá poloostrov a chráněná rezervace Pelekanos, většinu plochy pokrývají duny bohatě porostlé trnitými rostlinami, typickými pro tuto oblast. Na tomto výběžku se nachází dvě pláže, na východě oblázková pláž, která je tu a tam přerušena zajímavými skalními formacemi a je velice vhodná k potápění a do moře se pozvolně svažující písečná pláž na západě poloostrova s volejbalovým hřištěm.

Kréta na Facebooku