Jste zde

Domů » Severní Kréta

Maroulas

Letovisko Rethymnon u moře
Autor: Romtomtom

Horská vesnička Maroulas se nachází v severní části ostrova Kréta, necelých 10 km od města Rethymnon, a asi 4 km od nejbližší pláže.

Pochází z byzantských a benátských časů, a nabízí tak všem návštěvníkům unikátní pohled do historické minulosti řeckého ostrova Kréta.

Jsou zde dokonce i stavby, které tu stojí více než 800 let a to i přes různá zemětřesení, která ostrov postihly.

Nalezené komorové hroby s klenutými stropy naznačují, že území dnešní obce bylo osídleno ale již v mínojském období.

Poprvé byla obec písemně zmíněna v roce 1577 pod názvem Marula. Po řecko-turecké válce zde později našlo nový domov asi 100 rodin z Iónie.

Při procházce po starém centru se budete cítit, jako byste se vrátili zpět do minulosti. Uvidíte křivolaké uličky s domy postavenými těsně vedle sebe v benátském stylu.

Pokud si budete chtít odpočinout, dejte si v horkém létě osvěžující řecký salát a nějaký ten vychlazený nápoj v jedné z místních taveren.

Na rozdíl od přeplněných turistických oblastí na pobřeží Kréty tady získáte velmi dobrý pohled do řecké mentality a do života vesničanů.

Uvidíte zde impozantní budovy, které prezentují historii obce po jednotlivých obdobích. Spatříte vliv byzantské, turecké i benátské okupace, věže, skladiště nebo bývalé sídlo tureckého paši.

Obzvláště pozoruhodné jsou malé věže, mnoho starých bran a vstupních portálů, dveřní klepadla nebo zavlažování vyrobené z kamenné mozaiky.

Zajímavý je i název obce, který se měnil v průběhu let, jak je obvyklé u mnoha jiných míst. Dlouhá léta panovala domněnka, že název pochází od slova salát (římský salát marouli).

V roce 1981 přišli ale novináři s novým poznatkem, že první člověk, který se zde podle legendy kdysi usadil, byla žena "Maroulio" (= zdrobnělina Marie).

V osmdesátých letech 20. století bylo Maroulás silně postiženo počínajícím vylidňováním venkova. Mladí lidé ho opouštěli, aby zkusili své štěstí ve městě.

Mezitím se celkový obraz vesnice změnil, protože některé staré budovy prošly rekonstrukcí. Dnes to přitahuje mladé lidi zpět do vesnice a v ulicích je slyšet opět křik dětí.

Mezi bohaté historické dědictví patří dvě nádherné benátské věže s cimbuřím, z nichž jedna je 44 metrů vysoká, byzantský kostel zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie, novější kostel zasvěcený Panně Marii, malá kaple s ikonostasy nebo chrám proroka Eliáše postavený na vrcholu kopce s krásným výhledem na Krétské moře.

Do celní věže chodili platit svá cla a daně obyvatelé okolních vesnic, a to většinou v naturáliích. Ve věži byla v přízemí umístěna stráž. Na vrcholu je vyhlídková plošina, ze které stráže měly všechno pod kontrolou.

Asi 8 km jižně od Marouly se nachází soutěska, která nabízí turistům výlet v krásné, nedotčené přírodě. Tahle soutěska ale nekončí u moře, nýbrž u přehrady. V soutěsce můžete spatřit supy, kteří ve strmých skalních stěnách našli útočiště a také se tu rozmnožují.

Soutěska na ostrově Kréta
Autor: storem

Místo

Maroulas, Kréta 35° 20' 48.948" N, 24° 33' 3.312" E
Location

Kréta na Facebooku