Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Margarites

Margarites sice není jedinou hrnčířskou vesnicí na řeckém ostrově Kréta, ale je pravděpodobně tou nejslavnější. Leží uprostřed impozantního horského světa, přesněji řečeno, mezi městečky Rethymnon a Panormo.

Asi 20 km východně od Rethymna se vydáte od pobřežní silnici směrem na Peramu. Asi 2 km západně od Perama odbočíte ze staré silnice Heraklion - Rethymnon. Od této odbočky je to ještě asi 5 km. Staré olivové háje a citrusové stromy lemují cestu až do hrnčířské vesničky, kde je hrnčířské kolečko stále součástí každodenního života.

Hrnčířské dílny ale již nejsou zdaleka tak ziskové jako dříve, protože výrobky z pálené hlíny byly nahrazeny ve většině krétských domácností novějšími, levnějšími a hygieničtějšími (?) plastovými miskami. Proto je ve vesnici jen velmi málo hrnčířů, kteří pracují tradičními metodami.

Tradiční hrnčířské dílny vyrábějí tak jako dřív velké hrnce s názvem "pithoi", které se našly také ve starověkých vykopávkách. Zhotovují je dva lidé současně, jeden točí dole hrnčířským kolem, druhý pracuje "v patře nad ním" na vlastní nádobě.

Pro menší výrobky postačuje jeden hrnčíř: vázy, drobné zdobené hliněné džbány, lampy na olej a jiné výrobky. Jsou určeny především pro trh cestovního ruchu, protože hrnčíři mají nalíčeno na turisty, kteří přijíždějí individuálně nebo v autobusech do vesnice.

Dokonce se ve vesnici usadilo i pár mladších hrnčířů ze zahraničí a změnili tradiční formy nebo je zlepšily. V každém případě můžete v obci nakoupit jeden nebo i víc krásných dárků a samozřejmě mnohem levnějších než v turistických obchodech na pobřeží Kréty.

Pozoruhodné jsou kromě hrnčířských dílen a velkých pecí, které jsou po zaplnění zazděny (vypalované výrobky jsou pak vypalovány 6-7 hodin při maximální teplotě) i některé z mnoha vesnických kostelů a kostelíků.

Těsně před náměstíčkem stojí kostel Agios Ioannis Prodromos (Jana Křtitele) s několika zachovalými freskami v klenbě. Asi 100 metrů nad náměstíčkem je další kostel uprostřed zbytků rozvalin, o němž se míní, že by mohl být kdysi součástí kláštera.

Nabízí jako zvláštnost zděnou stěnu, která zaštiťuje to nejposvátnější z kostelního prostoru, místo, kde byly umístěny ikonostasy. Vydáte-li se ven z vesnice, tak po 100 m dále vlevo uvidíte v zeleni další kostel Agios Georgios (svatého Jiří). Také tady můžete spatřit zachovalé fresky.

Tradiční domy se zářivě bílou omítkou stojí v obci těsně vedle sebe v klikatých uličkách a jejich malebné vchody zdobí hrozny a barevné květiny. Obloha se tady zdá modřejší a hory mohutnější, a to v místě, kde to vypadá, se zastavil čas.

Je zde i velké množství obchodů, které prodávají domácí výrobky z regionu. Především samozřejmě olivový olej a kosmetiku z olivového oleje, stejně jako koření a upomínkové předměty. Během procházky idylickou vesnicí narazíte samozřejmě také na kafenio přímo na náměstí, kde si při ledovém frappé můžete vychutnat nádherný výhled na hory.

Místo

Margarites, Kréta 35° 20' 22.794" N, 24° 41' 12.1308" E
Location

Kréta na Facebooku