Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Loutro

Loutro
Autor: lostajy

Malou rybářskou vesnici Loutro najdete na jihozápadě ostrova Kréta. Leží mezi městy Chora Sfakion a Agia Roumeli, na úpatí "Bílých hor" Lefka Ori. K obci nevede žádná silnice, pouze lodní trajekty, které přivážejí turisty během letní sezóny od soutěsky Samaria, dokonce i několikrát denně. Od července do září také jezdí taxi čluny k okolním plážím Glyka Nera na východě (1 hodina pěší chůze) a Marmara (1,5 hodiny pěší chůze) na západě.

Loutro leží na místě antického přístavního města Phoinix, ve kterém chtěl apoštol Pavel kolem roku 60 př.n.l. při jeho cestě do Říma přečkat zimu, poté co byl vyhnán z Kali Limenes. Finix, místo v sousedním západním zálivu, je pojmenované podle Phoinixu. Mys Mouri, výběžek mezi oběma místy, byl i s přilehlým ostrůvkem důležitou základnou pro piráty a poté pro benátské a osmanské dobyvatele. Dosud se na mysu zachovaly části benátského a tureckého opevnění, i zbytky osídlení.

Od 60. let minulého století obec zaznamenala obrovský nárůst cestovního ruchu. Dnes je bývalá rybářská vesnice od konce října do poloviny března sice téměř neobydlená, ale zato v létě to tu hodně žije. Všechny domy v obci jsou dnes turisticky využívány, především jako taverny a penziony. Na jaře a na podzim sem přijíždějí zejména individuální a pěší turisté, kteří podnikají túry do Anopolisu, soutěsky Aradena nebo do Bílých hor.

Loutro je asi 500 metrů dlouhé, většina domů se nachází na stezce podél moře. Velkou zvláštností obce je, že nemá žádná auta ani silnice. Je přístupná pouze trajektem nebo pěšky, výstavba silnice by byla obtížná a co je hlavní, místní obyvatelé ji vůbec nechtějí. To že je místo bez aut, je ve skutečnosti jen velké plus pro cestovní ruch v Loutru.

Bohužel tu ale nenajdete dlouhé a krásné pláže. Převládají zde strmé pobřeží se stovkami metrů vysokých útesů, pouze 30 metrů „dlouhá“ pláž v centru je poměrně úzká. Jen o pár metrů dál od obce se další, sotva 10 metrů dlouhá oblázková pláž, které je v létě stejně tak přecpaná. Lodí se však snadno dostanete během sezóny na okolní pláže, nejlepší je pláž Sweetwater Beach ve směru na Chora Sfakion. A pěšky se za 15 - 60 minut ve směru na Agia Roumeli dostanete k dalším hezkým plážím.

Loutro - moře
Autor: lostajy

Místo

Loutro 35° 12' 0.2988" N, 24° 4' 46.7184" E
Location

Kréta na Facebooku