Jste zde

Domů » Severní Kréta

Letovisko Gouves

Gouves - jedna z ulic a kostel
Autor: kenpower

Gouves leží na severním pobřeží řeckého ostrova Kréta, asi 20 km východně od Heraklionu. Na první pohled nevypadá zrovna jako příliš hezká obec. Její název pochází ze středověku od slova "gouva", což znamená díra v zemi. Zemědělci totiž dříve do takových děr ukládali obilí. Dalo by se tedy říci, že obec je obydlená díra v zemi, která vznikla pro cestovní ruch, jako téměř všechno v tomto regionu. Přesto je třeba zmínit i pozitivní věci.

Uprostřed vesnice se také nachází několik kostelů z různých epoch, každý z nich má svůj vlastní osobitý styl. Městečko je rozdělené na dvě části. Původní místo v nadmořské výšce 100 m a prázdninové letovisko Kato Gouves. To se stalo oblíbené zejména díky jeho blízkosti k Heraklionu a krásným plážím. Hotely všech kategorií, apartmánové domy, bary, taverny, obchody a wellness centra nabízejí ideální prostředí pro odpočinkovou dovolenou. Na dlouhé písečné pláži si můžete pronajmout lehátka a slunečníky, a vyzkoušet různé druhy vodních sportů.

Hlavní cesta, která do Gouves vede, vede ze starého Heraklionu. Pojedete-li podle ukazatele k hotelu Marina, silnice se po cca 40 metrech rozdvojí. Doleva pojedete do kempu, doprava k taverně Asteria, kde si můžete pochutnat na řeckém jídle za rozumné ceny. Těsně před hotelem Marina se pak nachází kancelář Kokális Tours, kde kromě jiného poskytují levný pronájem aut.

Kdo je rád mezi lidmi, zajde si jistě hned naproti do velmi pěkného baru Bamboo. Vedle hotelu Marina se pak nachází ještě jedna taverna, kde vaří především výborné "stifado", nebo-li cibulový guláš. Toto místo také centrem místního cestovního ruchu.
V letovisku je ovšem poměrně hodně slyšet hluk letadel, která přistávají v Heraklionu.

Gouves - jedna z pláží
Autor: kenpower

Místo

Kato Gouves 35° 20' 5.5752" N, 25° 18' 1.422" E
Location

Kréta na Facebooku