Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Lentas

Lentas

Silnice z města Agii Deka do vesnice Lentas se vine za obcí Platanos olivovými háji, dokud se nevyšplhá nahoru na "chudé" svahy pohoří Asteroússia. Jen sporadicky tu ještě potkáte malé, nově vysazené olivové háje. Z výšky se vám naskytne nádherný výhled na Libyjské moře. Obzvláště pěkná je vesnice Miamou, ležící stranou na svahu.

Lentas se nachází na jižním pobřeží ostrova Kréta, půvabně rozložené na úpatí divokých útesů. Je to hezká vesnice, turistickým ruchem zatím téměř nepoznamenaná, ale o to více tady najdete "baťůžkářů". Místo je pravým opakem letoviska Malia, tady nenarazíte na diskotéky, ale jen na kytary v tavernách nebo na pláži. Především v nejbližší, západně položené zátoce Dytikos (tato část Lentas se tak nyní oficiálně i jmenuje), s krásnou písčitou pláží a několika tavernami, které dovolují i divoké táboření, i když nabízejí i několik pokojů k ubytování. Ubytování jinak nabízejí i téměř všechny domy ve vesnici.

Proslulý je místní "plačící lev", skalní útvar v moři, ve kterém můžete skutečně s trochou představivosti vidět lva. Podle legendy žili kdysi na ostrově lvi, když ještě patřil k Africe. Když se pak ostrov oddělil, opozdil se jeden ze lvů a neskočil včas do moře. Když uviděl domov mizet v dálce, lehl si na pláž a plakal hořké slzy tak dlouho, dokud nezkameněl.
Koupání je možné přímo na místní pláži nebo západně od "plačícího lva" na pláži Dytikos nebo Dyskos (z vesnice asi 20 minut chůze), také na na východ v zátoce Loutra nebo na malé pláži Paralia Petaki asi v půli cesty.

Zatoužíte-li po vzdělávání a kultuře, vydejte se pár metrů na východ od dnešní vesnice, kde naleznete vykopávky antického řecko-římského města Lebena, které bylo přístavem Gortysu. Nad údajně léčivým pramenem stával svého času Asklepiův chrám, dnes tady zbyly pouze dva z jeho 16 sloupů. Vedle chrámu je místo, kde můžete vidět římskou mozaiku zobrazující mořského koníka a dvě palmy. V jednom podzemním prostoru se tu kdysi zachoval chrámový poklad. Ale hledat ho již nemá cenu, byl ukraden již v římské či byzantské době.

V místě nenajdete žádnou banku ani směnárnu. Také čerpací stanici tu budete hledat marně, ta nejbližší je na planině Messara před obcí Plora, nejbližší bankomat je zase v Mires. Jednou denně ve všední dny funguje spojení (školním) autobusem s městem Heraklion, přes Agii Deka, při cestě zpět se musí v Agii Deka přestupovat.

Místo

Lentas 34° 55' 49.1016" N, 24° 55' 25.8348" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku