Jste zde

Domů » Severní Kréta

Kolimbari - klášter Moni Gonias

Kolimbari - klášter Moni Gonias

Středověký klášter Moni Gonias, který se majestátně vypíná přímo na skále nad mořem, je symbolem letoviska Kolimbari. Uvnitř se nachází vzácná sbírka ikon a malé muzeum. V boji proti Turkům sehrál klášter významnou úlohu. Byl prvním klášterem, který byl v 19. století osvobozen.

Z venku je spíše nenápadný, ale když vstoupíte dovnitř, ohromí vás krása vnitřních prostor, nádvoří, byzantský kostel, zvonice a třídílný oltář. Některé ikony ve sbírce pocházejí od známého mnicha Partheniose ze 17. století. V obranné zdi za kostelem, která se strmě svažuje do moře, je vidět turecká dělová koule z turecké válečné lodi, která byla vypálena 14. června 1867. Další dělové koule jsou rozmístěny ve vnitřních prostorách kláštera. Nejdůležitějším klášterním dnem je 15. červen, svátek Theotokos-Odigitria (nanebevzetí panny Marie). V tento den je pořádána veliká slavnost s tancem a živou hudbou.

Nedaleko odtud se také nachází krétská ortodoxní akademie, postavená v roce 1965, jejímž hlavním cílem je zprostředkování řecké kultury turistům. V letních měsících jsou zde pořádány kurzy tkaní, keramiky nebo jazykové kurzy. V průběhu celého roku pak slouží místním občanům, kteří mají možnost dalšího vzdělávání, jsou zde ovšem pořádány i menší kongresy. Žádná další vesnice na západě Kréty nemá pro místní obyvatele takový význam, jako právě Kolimbari.

Kréta na Facebooku