Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Ierapetra

Ierapetra - pláž

Ierapetra je nejjižněji položené město na Krétě, ale zároveň je také nejjižnějším městem Evropy. Rozkládá se na velmi úzkém místě ostrova a patří k prefektuře Lassithi. Počet obyvatel i s okolními obcemi čítá asi 27 000. Severní pobřeží je odsud vzdáleno jen 18 km a hlavní město Heraklion asi 100 km. Okolní kopce bývají díky teplému proudu vzduch zvanému Scirocco často zahaleny do šedavého oparu, dosahují výšky okolo 2000 m, nejvyšší vrchol Chrissi Island má 2148 m. Celá oblast patří mezi nejteplejší v Evropě, v létě se teploty často vyšplhají i přes 40 st.
Chatrče u pobřeží nelahodí právě oku turistů, ale pro místní obyvatele jsou životně důležité. Ovoce a zelenina, které se zde pěstují, zásobují nejen Krétu, ale v zimních měsících i větší část Evropy. Okurky a rajská jablíčka, která se objevují v našich supermarketech, pocházejí právě odsud.

Již v době antiky patřila Ierapetra ke střediskům obchodu, obchodovala převážně se severní Afrikou. Symbolem města je venezianský hrad ze 17. století, který se vypíná na západní straně přístavu. Na přímořské, 800 m dlouhé promenádě je mnoho taveren a kaváren. Z místního přístavu také odjíždějí čluny na ostrov Chrissi Island.
Blízkost afrického kontinentu připomínají také orientální vlivy a zbytky osmánské říše jako např. minaret, nebo kašna v centru. Všichni vládci vždy uznávali strategicky výhodnou polohu města, sám Napoleon odsud vedl svá tažení na Egypt. Staří Řekové nazývali Ierapetru jako Hierapytna, což v překladu znamená "brána do Afriky". Pro Římany, Veneziány a Araby to byla křižovatka kontinentů.
Milovníci historie by si neměli nechat uniknout prohlídku archeologického muzea v centru města, archeologického muzea v Agios Nikolaos, vykopávky Latoz z doby dórské, ležící na severním pobřeží v blízkosti Agios Nikolas a v neposlední řadě vykopávky z doby minojánské u Kato Zakros na východě ostrova.
Mezi oblíbené místo výletů patří také pohoří Ditki, které je rájem včel a včelařů. Pokud chcete navštívit oblast Skafida, musíte jet autem přes Males k vesnici Selakano. Dále se vydáte pěšky zalesněným terénem. Odměnou vám bude nádherný výhled na okolní panorama.

Ierapetra - historická pevnost
Autor: --{@rwen

Kréta na Facebooku