Jste zde

Domů » Severní Kréta

Heraklion - přírodopisné muzeum

Heraklion - Přírodopisné muzeum

Přírodopisné muzeum se nachází nedaleko přístavu hlavního města Heraklion, v bezprostřední blízkosti moře a univerzity, kam se nedávno přestěhovalo. Děti a mládež jistě přiláká nově otevřené naučné oddělení, které nabízí nejen malým návštěvníkům nezapomenutelné a nevšední zážitky.

V takzvaném Výzkumném středisku můžete navštívit právě probíhající speciální výstavu na téma "Biologická různorodost Connecticutu/USA". Výstavu připravilo Yaleské muzeum , za účelem informovat o rozmanitosti fauny a flory v Connecticutu. Tato výstava je zaměřená na rodiny s dětmi do 15 let a je koncipována jako naučné centrum. Toto Výzkumné středisko založila Nadace Stavros Niarchos. Jeho účelem je přiblížit a vysvětlit různorodost krétské přírody, která je ovlivněna rozsáhlým územím a bohatou minulostí. Interaktivní výstava a exponáty by měli vést ke zprostředkování a seznámení se s přirozeným prostředím Kréty, jejím okolím a s východním středozemím. Muzeum doufá, že tato výstava přispěje a podpoří u dětí respekt k přírodě a uvědomění si své zodpovědnosti vůči ní.
Ve středu haly je zasazen velký platan, pocházející z Kréty, na kterém je možné pozorovat 15 ptačích druhů. V blízkosti kmene stromu je ve skále umístěné kino, kde je možné na filmu pozorovat faunu žijící na tomto stromě a v jeho okolí ve volné přírodě. Naproti platanu se nachází Tajemná jeskyně, kterou můžete „prozkoumat“. Doprovod vám bude dělat poslech informací o tomto krajinném útvaru.

Další zastávkou při prohlídce je Tajemství Země, kde se dozvíte veškeré zajímavosti o kamenech, minerálech a zkamenělinách. Můžete zde téměř jako paleontologové vykopávat kosti a hledat zbytky Deinotheria, což je vyhynulé zvíře podobné slonovi, které žilo na Krétě v době ledové. V Nočním táboře můžete u táboráku a pod hvězdným nebem pozorovat do noci probuzenou přírodu a aktivitu noční zvěře. Nechte se fascinovat Vodopádem. Pokud se pozorně zahledíte do řeky, zjistíte, že i tam se nachází malý život. V rameni ústí můžeme pozorovat malé sladkovodní želvy, které se nacházejí na Krétě.
Jako opravdoví vědci si budete připadat ve Vědecké laboratoři, kde můžete prozkoumat rostliny, hmyz, ptactvo nebo jiné zvířecí druhy žijící na Krétě. Dětem jsou zde k dispozici mikroskopy a osvětlená terária. Kdo dává přednost putování po horách, neměl by si nechat ujít zastávku v prvním patře, která je celá věnována horám a jejímu ekosystému. Zde totiž narazíte nejen na krétské divoké kozy Kri-Kri a na vousatého supa.
Mezi další zajímavé zastávky patří výstavka, kde formou hry vy sami rozpoznáváte rostliny a zvířata, žijící na Krétě nebo kde podle čichu určujete aromatické rostliny a byliny Kréty.

Toto Výzkumné středisko pro děti a mládež nacházející se v Přírodopisném muzeu v Heraklionu, je v celém Řecku jediné svého druhu. Interaktivní naučné zastávky, zařízené pokrokovou technologií, umožňují vedle vlastního využití i veselou formu naučné zábavy pro děti. Tímto vám návštěvu muzea s nevšedním zážitkem můžeme jen doporučit a to nejen když prší. Vstup pro děti 3 EUR, rodiče (dospělí) mají vstup zdarma.

Kréta na Facebooku