Jste zde

Domů » Severní Kréta

Gouves - okolí

Vykopávky panského domu Megaron

Stejně jako většina měst na východě Kréty je i městečko Gouves obklopeno vykopávkami z mínojského období. Mezi nejpozoruhodnější památky patří Megaron z Nirou, velký panský dům se čtyřiceti místnostmi. Archeolog Xanthoudidis zde nalezl bronzové předměty dokazující, že palác sloužil jako fara. Mezi další zajímavé vykopávky patří také Thenatas, kde bylo objeveno několik křtitelnic a jedinečné sochy orlů z vápence, které je možné obdivovat v archeologickém muzeu v Heraklionu a Lilien Villa, což je patrová budova se sedmnácti místnostmi. Odtud také pocházejí známé malby bílých lilií, které můžeme vidět v muzeu v Heraklionu.

V nedaleké hezké vesnici Voros se nachází klášter Keras Eleoussas, který připomíná spíše pevnost, což dává tušit, že se obyvatelé museli chránit před nepřáteli.
V blízkosti vesničky Skotino je jeskyně Agia Paraskevi, kde můžeme obdivovat rozličné stalagmity a stalaktity. Jeskyně má 4 patra, je 126 m dlouhá, 36 metrů široká a 47 metrů vysoká. V minulosti sloužila jako kultovní místo.

Kréta na Facebooku