Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Dovolená v Matale, 2. část

Krétská vesnička Matala na pobřeží
Autor: Rudi Heim

Paralelní ulice k náměstíčku je dnes zastřešená a přeměněná ve skutečnou pěší nákupní zónu. Člověk se tu najednou cítí jako v mnohem větším městě. Podle toho tu ovšem vypadají i ceny. Jídlo nakoupíte v mnoha mini marketech, v pekárně v centru si můžete kromě pečiva koupit také relativně levné pivo a vodu.

Jídlo a pití

Restaurací a taveren je tady skoro víc než písku v malé zátoce, ale sotva najdete rozdíly v jejich kvalitě. Na samém konci zálivu (vlevo) se nachází rybí restaurace "Skala" a taverna "Sorbas" s menší, ale tradiční nabídkou. Mají tu především výborné tzatziki.

Stejně dobrá je "Lions Restaurant" hned před schodky na pláž. Není ale úplně krétská a panují zde mírně vyšší cenové relace. Nad schody najdete také "Bistolas", pěknou malou tavernu, nic světoborného, ale je tady stále velmi příjemná atmosféra.

Na konci nákupní ulice je také velmi dobrá taverna "Kymata", a přímo za ní je "Ovelistírio", kde prodávají lahodný smažený sýr "Féta Saganáki". Na větším náměstíčku kousek dál do města najdete "Corali" s dobrou řeckou kuchyní a s denními specialitami.

Směrem na Pitsidii je ještě vlevo před kempem Pitsidia taverna "Mystical View", na kterou vás upozorní vývěsní štít. Mají tady velmi dobré jídlo, a proto se stala velice navštěvovanou nejen místními obyvateli.

Noční život

Noční život je tu poměrně bohatý. Ve večerních hodinách můžete zajít do disco baru "Dolphin Bar", kde v letní sezóně často hraje živá hudba s bouzouki a kytarou. Také se často večer chodí na stejném rohu do "Lions Pubu".

Nebo můžete projít celou vesnicí Matala až do uličky u moře, kde stojí několik populárních diskoték: "Rock Café", "Rock Bar", "Marinero" nebo "Karnagio". Nezapomeňte ani na "Georgos Pub", bar s překrásným výhledem na záliv a s velmi dobrými koktejly.

Kempy

Vpravo od vjezdu do vesnice leží jednoduché, ale částečně zastíněné tábořiště, okolí je ale bohužel velmi nerovné. Kemp není příliš komfortní, a v noci je velmi hlasitý. V každém případě je to ale levné ubytování. Nakupovat můžete v restauracích v obci. Dalším kempem je "Komos Camping" v Pitsidii, který je sice značně dál, ale je jednoznačně lepší (a tišší).

Informace

Žádné oficiální turistické centrum tady nenajdete. Můžete se ale obrátit na "Monzu" (přímo u hlavní silnice vpravo), kde si můžete pronajmout osobní auto, motocykl nebo objednat výlet. Kromě toho je zde "Féstos", směrem ven z městečka před kioskem vpravo do uličky, kde nabízejí to samé jako "Monza".

Dvě kavárny mají přístup k internetu: Na hlavní silnici asi 100 metrů za poštovním kioskem stojí před velkým obchodem s knihami na pravé straně silnice "Zafiría Centre" a na stejné ulici, ale za tímto obchodem s knihami se nachází "Kafenío "(v hovorové mluvě turistů se mu říká krétská moderní budova naproti "Palazzo protso").

Výlety

Z přístavu se můžete vydat na celodenní výlety lodí, s trochou štěstí na nich můžete vidět i delfíny a jeskyně, a také si zarybařit. Ulovené ryby vám pak připraví v kapitánově taverně v Pitsidii. Jízdenky zakoupíte na jižním konci pláže, kde lodě kotví.

Doprava

Z vesničky Matala se autobusem dostanete do měst Heraklion, Agia Galini a Festos.

Krétská vesnička Matala na pobřeží
Autor: Rudi Heim

Místo

Pitsidia 35° 0' 54.9756" N, 24° 46' 53.2776" E
Location

Kréta na Facebooku