Jste zde

Domů » Jižní Kréta

Dovolená v Matale, 1. část

Krétská vesnice Matala
Autor: Rudi Heim

Matala se nachází na jižním pobřeží řeckého ostrova Kréta, na dolním konci planiny Messara, asi 70 km od Heraklionu. Čím více se budete blížit po silnici od Festosu, tím méně uvidíte hory po pravé i po levé straně.

Zátoka, ve které leží centrum městečka, je poměrně úzká a otevírá se směrem k západu, což návštěvníkům i obyvatelům přináší každý večer překrásný západ slunce! Z důvodů nedostatku volného místa se vesnice rozšiřuje do vnitrozemí, kde pořád vznikají nové hotely a penziony.

Stará vesnice byla po nějakou dobu oficiálně uzavřena pro automobily, ale místní obyvatelé to považovali za velmi omezující. Možnosti pro parkování jsou přímo u příjezdu do obce vpravo před kempem nebo vpravo i vlevo od příjezdové komunikace na posledních pár stovkách metrů. Přímo před uzávěrou vede vlevo malá ulička, v níž leží několik penzionů.

Hippies

Matala se stala známou především díky mnoha obyvatelným jeskyním ve skále severně od zálivu, pocházejících z doby neolitu. V 60. letech minulého století byla obec, do té doby poměrně ospalá rybářská vesnička, objevena členy hnutí hippies.

Hostinský z jedné taverny ostatně říká, že před érou hippies byla Matala také vyhledávaným letoviskem pro samotné Kréťany. Někteří měli (a stále mají) ve vesnici malý domek, jiní směřovali do jeskyní, které byly stejně tak romantické jako i levné. Dokonce i hippies si rychle uvědomili, že žít v jeskyních, alespoň v létě, by mohlo být docela dobré.

Žijí tady už dlouho, obyvatelé i stát je tolerují, samotní hippies mezi sebou udržují fungující systém pořádku a hygieny. Konec konců tam žijí již dlouho a využívají např. jen malé množství jeskyní jako WC. Horší to bylo, když sem přišli letní "odpadlíci". Ti tady žili v duchu "po nás potopa", a jeskyně znečistili v každém ohledu.

Místní přirozeně zareagovali nakonec zákazem spát v jeskyních a natáhli kolem plot, kterým celou oblast uzavřeli. U vchodu stojí malý strážní domek a nyní se buď dovnitř vpouští nebo nevpouští. Večer se zamkne a tak patří ten shora uvedený negativní stav už minulosti.

Pláže

Místní záliv Matala nabízí hrubozrnnou pláž, slunit se tady můžete hned před terasami taveren. Můžete si tu také pronajmout šlapadla, plážová lehátka a slunečníky. Je ale potřeba trochu kontrolovat malé děti, protože voda tu rychle padá do hloubky.

Kdo nemá rád shon, může se vypravit přes jižní skály (kolem penzionu Xenios Dias), není to nic nebezpečného a dojdete tudy stezkou asi po 30 minutách k pláži Red Beach. Je to ideální místo pro přátele nudismu, není tady ale žádná možnost občerstvení, takže je potřeba vzít si sebou nějaké nápoje.

Můžete si také zajít na pláž Komó, každý autobus do Pitsidie jezdí přes Komó. Kdo má dobré nohy, může sejít od Komó podél pláže až do Kalamaki, kde je mnoho útulných taveren pro osvěžení unavených turistů. Také tady jsou velmi pěkné písčité pláže a méně shonu než v Matale.

Nakupování

V Matale nakoupíte veškeré věci každodenní potřeby bez potíží a samozřejmě jsou zde také "touristiká Idí", obchody s turistickým zbožím, jako jsou deky, svetry, letní oblečení, šperky, olivové dřevo a produkty z oliv, byliny a další.

Matala - jeskyně
Autor: Rudi Heim

Místo

Pláž v Matale 34° 59' 38.6196" N, 24° 44' 58.65" E
Location

Kréta na Facebooku