Jste zde

Domů » Severní Kréta

Dovolená v Bali, 2. část

Kostelík u letoviska Bali na Krétě
Autor: S. Rae

Navzdory rostoucímu počtu návštěvníků není letovisko Bali hustě zastavěné, a to i díky blízkým horám, které svými rozeklanými skalami neumožňují hustou výstavbu.

Vyznavači pěší turistiky tak mohou snadno strávit den dále od Bali, a blíže poznat ostrov Kréta i místní obyvatele.

Z okolních vrcholků se jim naskytne nádherný výhled na záliv.

Pokud nechcete jen tak ležet na pláži, nabízí se i jiné alternativy, jako např. šlapadla, vodní lyže nebo jízdu na motorovém člunu.

Pokud bude vanout příznivý vítr, můžete si vyzkoušet i surfování a zdatní plavci mohou zase doplavat na nedaleký ostrůvek.

Vzhledem k průzračnému Egejskému moři si tady přijdou na své i milovníci šnorchlování a potápění, protože ryby se v čisté vodě cítí "jako doma". Po aktivně stráveném dni na pláži lákají turisty k procházce úzké a křivolaké uličky krétského městečka.

Západ slunce si můžete vychutnat v některé z taveren vysoko nad pláží s lahodnými rybími pokrmy, které jsou samozřejmě připraveny z čerstvě vylovených ryb přímo z moře.

V zásadě se ale dá říci - jak je obvyklé v takovýchto místech - kvalita jídla a stejně tak i ceny ve všech tavernách jsou více či méně stejné, takže si každý může vybrat svou oblíbenou tavernu sám.

Například na druhé straně zátoky se nachází "Panorama". Jak už sám název napovídá, budete zde mít pěkný výhled. Nebo také "Krifí Folia" (Skryté hnízdo) nabízí dobré jídlo.

Kolem místního přístavu se zachovaly části starého původního centra. Nejvýznamnější pamětihodnost v Bali se nachází asi jeden kilometr jižním směrem nad obcí, na svahu kopce.

Zdejší klášter Agios Ioannis Prodromos je vlastně malou poustevnou, kterou od 80. let minulého století opět obývá několik mnichů. Kaple se svojí klasicistní fasádou pochází ze 17. století, terasa celého komplexu nabízí výhled na záliv.

Výlety

Pokud si půjčíte auto nebo motorku, můžete navštívit nedaleké město Heraklion, kláštery Arkadi a Knossos, a mnoho dalších památek. Ale funguje odtud také dobré autobusové spojení do západní i východní části Kréty.

V přístavu si můžete zarezervovat velmi pěkné výlety lodí, např. do 40 km vzdáleného Rethymnonu (motorovým člunem) s benátským přístavem nebo do jeskyní za letoviskem Panormo (plachetnicí).

Místo

Klášter Agios Ioannis Prodromos v Bali, Kréta 35° 24' 10.476" N, 24° 46' 19.92" E
Location

Kréta na Facebooku