Jste zde

Domů » Severní Kréta

Výlet na ostrov Spinalonga, 1. část

Kréta a nedaleký ostrov Spinalonga

Ostrůvek Spinalonga je oblíbeným výletním cílem návštěvníků z ostrova Kréta, celodenní výlet si můžete zakoupit téměř v každé místní turistické kanceláři, především však u provozovatelů v nejbližších letoviscích Agios Nikolaos a Elounda.

Pokud si však chcete ostrov prohlédnout zcela nezávisle a být pánem svého času, nabízí se možnost dopravy z vesničky Plaka, která leží jen několik kilometrů severně od Eloundy, odkud v sezóně vyjíždějí pravidelně čluny právě na Spinalongu. Cesta trvá asi 7 minut a stojí cca 7 euro na osobu.

Neobydlený řecký ostrůvek najdete v západní části zálivu Mirabello, v severovýchodní části Kréty. Maximální délka je ve směru sever - jih 440 m a maximální šířka je 250 m v jižní části ostrova. Nejkratší vzdálenost do malého přímořského městečka Plaka je cca 750 metrů. Ačkoliv ostrov znovu v roce 1954 získal své starověké jméno Kalydon, je jeho původní název z benátského období až do dnes obvyklejší a používanější.

Podle benátských dokumentů název ostrova pochází z řecké části věty "στην Ελούντα" / "stin Elounda" s významem "do Eloundy". Benátčané nebyli schopni pochopit tento výraz, a tak si ho přenesli do svého vlastního jazyka. Místo nazývali "spina lunga" (v překladu něco jako dlouhý trn), a název se brzy rozšířil i mezi místní obyvatele.

V antickém období byl ostrůvek opevněn k ochraně antického přístavu Olous. Na ruinách antického opevnění pak začali Benátčané koncem 16. století budovat mohutnou pevnost. Práce započaly v roce 1579 a první fáze stavby trvala do roku 1586. Opravy a přestavby pevnosti pokračovaly i během krétské války v letech 1645 - 1669.

Pevnost se skládá ze dvou částí, první část se táhne podél pobřeží a druhá je stupňovitě vtesána do skály. Obě části jsou jak na jihozápadě, tak také na severovýchodě propojeny zdí. Na stavbu byl použit jednak vápenec z místních zdrojů, ale také měkčí pískovec, který se těžil v kamenolomech na východě ostrova a na sousedních ostrůvcích Nisi a Kolokytha. Dělníci, zedníci, tesaři, námořníci a obyvatelé z okolí, ti všichni vykonávali velice těžkou práci a pomáhali při výstavbě díla.

Některé stavby z tohoto období se zachovaly až do současnosti, jedná se převážně o dvoupatrové domy obehnané vysokou zdí a obchůdky s prostornými vchodovými dveřmi a prosklenou výlohou.

Za benátské nadvlády byla pevnost používána k vojenským účelům. Během krétské války zde hledali útočiště utečenci a povstalci, kteří doufali, že se jim odtud podaří zničit Turky. Po roce 1669 tu byly vybudovány kostely Agios Panteleimon a Agios Georgios.

Ostrov Spinalonga s pevnost

Místo

Spinalonga 35° 17' 51" N, 25° 44' 17.0016" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku