Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vykopávky Vasiliki

Krétské archeologické vykopávky Vasiliki
Autor: Tintern

Malá vesnička Vasiliki se nachází trochu na západ stranou od silnice z města Ierapetra na severní pobřeží ostrova Kréta. Pokud se se vydáte autobusem, tak spoje Agios Nikolaos - Ierapetra zastavují na znamení dole na hlavní silnici.

Vesnice samotná nenabízí přinejmenším ve dne nic zajímavého. V pozdních odpoledních hodinách nebo večer, pokud ještě není tma, můžete dobře posedět, pojíst a popít na terase taverny v centru s výhledem na planinu hustě lemovanou olivovníky naproti ležící soutěsky Cha.

Archeologické vykopávky se nacházejí poblíž vesnice na vrcholku, vpravo od silnice směřující z Pachia Ammos do Ierapetry. Asi 3,3 km za křižovatkou je odbočka doprava na Vasiliki a po 200 metrech další nenápadný ukazatel, který ukazuje na levou stranu k olivovým hájům. Tady je možné zaparkovat při okraji silnice.

Stezka, po které budete pokračovat dále pěšky vás povede olivovým hájem, který se rozkládá vlevo od silnice. K cíli vaší cesty je to přibližně 200 kroků. V háji poté objevíte malé mínojské naleziště, přesněji řečeno, jedno z pozdně mínojských osídlení z období 3500 - 1900 př.n.l..

Při vykopávkách byly nalezeny keramické nádoby, které daly jméno "stylu Vasilikí". Tím je označován mínojský styl keramiky z let 2800 - 2300 př.n.l, jehož poznávacím znakem jsou různě barevné povrchy předmětů, čehož bylo dosaženo nerovnoměrným vypalováním.

Barvy lidé tehdy ještě neznali, resp. nedokázali s nimi pracovat. Konve, láhve, čajové konvice, talíře a poháry z tohoto období byly poprvé objeveny právě na těchto vykopávkách. Ukázky těchto nádob ve stylu Vasilikí můžete dnes obdivovat v archeologickém muzeu ve městech Agios Nikolaos a Heraklion.

Místo bylo objeveno americkým archeologem Saegerem, který zde prováděl archeologické práce v letech 1903 - 1906, ve výzkumech dále pokračovali Platon (1956) a Zios (v letech 1970 - 1982). V roce 1990 se vykopávky rozšířily především do západní části.

Zios identifikoval čtyři místa se stejně velkými domy, postavenými těsně u sebe tak, že jedna stěna byla vždy společná pro sousední domy. Z toho usoudil, že naleziště nebylo v minulosti mínojským palácem, ale sídlištěm obytných domů, kde si byli všichni obyvatelé rovni.

Nebyly nalezeny žádné důkazy, že by tato mínojská vesnice musela čelit nebezpečí, které by pro ni představovala okolní města, nebo jiné civilizace. Přesto je zřejmé, že výstavba probíhala v několika fázích a byla zničena třemi po sobě jdoucími požáry, ale vždy opět postavena.

Nacházejí se zde dva typy domů, "červený dům" a "západní dům". Červený dům má svůj název odvozen od červené omítky a leží v centru sídliště. Obvodové zdi západního domu se nacházejí v západní části bývalého mínojského sídliště.

Vykopávky bývají občas pro veřejnost uzavřeny, jinak je areál je zdarma přístupný během turistické sezóny.

Krétské archeologické vykopávky Vasiliki
Autor: Tintern

Místo

Vasiliki, Kréta 35° 5' 9.2652" N, 25° 48' 21.1464" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku