Jste zde

Domů » Severní Kréta

Vykopávky Limenas Hersonisou

Limenas Hersonisou a vykopávky, ostrov Kréta

Většina návštěvníků severního pobřeží ostrova Kréta zná místo Limenas Hersonisou, ležící asi 26 km východně od města Heraklion přímo u hlavní silnice, jako prázdninové středisko s mnoha hotely a s obchůdky pro turisty. V antickém období to však bylo významné centrum obchodu.

Archeologové se domnívají, že Limenas byl dříve přístav a byly zde raženy mince s podobiznou Artemise na jedné straně a Apollóna s harfou na straně druhé. Stával zde pravděpodobně palác, který byl zasvěcen mínojské bohyni Vritomartis.

Z doby římské a byzantské jsou nejen přímo v Chersonissosu, ale i v jeho okolí četné archeologické zajímavosti. V byzantském období zde bylo sídlo diecéze, která byla založena apoštolem Titusem.

Voda sem byla přiváděna z kopců v okolí obcí Kastelli a Pediada. Zbytky vodovodu je možné spatřit necelé 3 kilometry za obcí Potamies směrem na Chersonissos po levé straně silnice v údolí.

Hned první odbočka vlevo při příjezdu do letoviska Limenas Hersonisou ve směru od Heraklionu,vedoucí do přístavu, se vine kolem oploceného areálu, který je často označován za antické divadlo, což ovšem není pravda. Je možné zde vidět také kamennou zeď 70 cm širokou a 3 m vysokou, dále fundamenty dalších budov a také základy sloupů.

Cesta, která pokračuje dále do přístavu až do míst, kde se v moři nacházejí stará mola, dovede turisty až na pěší zónu, na jejímž nejnižším místě se nachází kašna ve tvaru pyramidy z římského období.

Základem kašny je 2,5 m dlouhý a 75 cm vysoký kvádr, všechny čtyři strany jsou bohatě zdobeny barevnou mozaikou znázorňující ryby, rybáře, ptáky a moře. Mozaika se především na bocích zachovala ve velmi dobrém stavu.

Cesta vedoucí západním směrem do přístavu zavede turisty až do míst, kde stávala v prvním byzantském období bazilika. Stála na vyvýšenině poloostrova Kastrisou, odkud je nádherný výhled na okolní pobřeží, poblíž malého kostela svatého Nikolase.

Vykopávky zabírají téměř celý pahorek a zejména díky dobře zachovalým mozaikám jsou velice ceněné nejen odborníky, ale také turisty.

Místo

Limenas Hersonisou 35° 19' 8.8536" N, 25° 23' 15" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku