Jste zde

Domů » Severní Kréta

Vykopávky Itanos

Krétské antické vykopávky města Itanos

Abyste se dostali k archeologickým vykopávkám antického města Itanos, musíte se vydat po pobřežní silnici vedoucí z města Sitia dále východním směrem, k obcím Paleokastro a Zakros.

Přibližně ve dvou třetinách cesty, asi po 12 km, bude následovat po levé straně severním směrem odbočka vedoucí k zátoce Vai, kde se nachází světově proslulá "palmová pláž" řeckého ostrova Kréta.

Podél cesty budete míjet klášter Toplou, a po 6 km minete odbočku na Vai. Vy ale budete pokračovat další kilometr rovně, až dorazíte do cíle vaší cesty.

Pozůstatky antického města Itanos se rozkládají přímo na břehu moře. Pro turisty ubytované v hotelech ve východní části ostrova Kréta se návštěva naleziště zcela určitě vyplatí, ale pokud by vaše cesta měla trvat déle než 3 hodiny, tak doporučujeme navštívit jiné vykopávky v blízkosti vašeho pobytu, protože Itanos nenabízí nic zvláštního.

Prapůvodní osídlení na severovýchodním cípu ostrova Kréty, na mysu Sideros, se dá vysledovat až do prehistorického období. Největšího rozmachu však Itanos jako přístavní město dosáhl v klasickém a helénském období antiky.

Ve 2. a 3. století př.n.l. byl Itanos obchodně spojen s Egyptem. Smlouva o tomto spojení, která byla nalezena, pochází z roku 70 př. n. l.. V období mezi tím, od roku 140 př.n.l., bylo město spojeno s Hierapytnou (Ierapetrou) na jihu ostrova, a spolu s tímto městem bylo vládcem nad celou východní Krétou.

V roce 795 bylo město při velkém zemětřesení srovnáno se zemí a poté znovu vybudováno. V 15. století začalo město upadat po té, co byli místní obyvatelé vytlačeni piráty.

V průběhu archeologických výzkumů byly mimo jiné objeveny pozůstatky byzantské baziliky. Další zajímavosti na své objevení ještě čekají, aby odkryly svá tajemství, protože velká část areálu není ještě prozkoumána.

V blízkosti historického areálu se nachází kromě 2 menších pláží také koupací pláž Erimoupolis Beach. Ta je navštěvována především místními obyvateli o víkendech. O několik kilometrů dále jižním směrem najdete pláž Vai. Nejbližšími obcemi jsou Palekastro a Sitia.

Kréta - antické vykopávky města Itanos

Místo

Vykopávky Itanos, Kréta 35° 15' 49.5468" N, 26° 15' 46.818" E
Zařazení: 
Location

Kréta na Facebooku