Jste zde

Domů » Severní Kréta

Vamos

Část vesnice Vamos

Vesnice Vamos se rozkládá v mírné pahorkatině, bohatě porostlé vegetací, v nadmořské výšce 200 metrů. Celý region Apokoronas, patřící k prefektuře Chania je zelenající se oblast, kde byly s velkou láskou a citem stará hospodářská stavení restaurována a přebudována tak, aby vyhovovala cestovnímu ruchu. Vamos byla první vesnice, která se specializovala na agroturistiku, je vzdálena 26 km od hlavního města Chania a 8 km od přímořských středisek Almirida a Kalives.
Stará kamenná silnice vás zavede do středu vesnice, kde najdete malé náměstí s tavernami a uměleckou galerií. V obci se nachází mnoho malých obchůdků zabývajících se rukodělnou činností.
Café Liakoto stojící na náměstí je stará historická budova, která byla přebudována na kavárnu, prostor zde má také výstava fotografií, keramiky a uměleckých předmětů vytvořených místními řemeslníky. Kromě toho disponuje kavárna také nádhernou terasou s okouzlujícím výhledem na pohoří Lefka Ori. Mimo jiné jsou v obci také malé supermarkety, pekárna, internetová kavárna, pošta, banka, policie, zdravotní středisko a benzínové čerpací stanice.

K historickým zážitkům přímo ve vesnici patří návštěva kostela panny Marie ze 13. století a klášter Karydi s dobře zachovalými obytnými prostory a mlýnem, kde byl lisován olivový olej. Na protilehlém poloostrově Akrotiri se rozkládá největší a nejvýznamnější klášter na Krétě - Agia Triada, který se zabývá výrobou bioproduktů, specializuje se na bio víno a bio olivový olej, které je možné zakoupit v místní malé prodejně. Na poloostrově Akrotiti se nacházejí další dva kláštery, Gouvernetto a Katholiko.

Vamos - památník
Autor: currybet

Kréta na Facebooku